Kvaliteta pilećeg mesa iz ekološkog i konvencionalnog tova (CROSBI ID 152601)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Senčić, Đuro ; Samac-Butko, Danijela ; Antunović, Zvonko ; Novoselec, Josip ; Kalić, Goran
hrvatski
Kvaliteta pilećeg mesa iz ekološkog i konvencionalnog tova
Istraživanje je provedeno na prsnom mišićju od po 16 pilića hrvatske autohtone pasmine hrvatica, iz konvencionalnoga i ekološkoga tova. Pilići iz obje analizirane skupine tovljeni su do dobi od 98 dana. Pilići iz ekološke skupine tovljeni su prema Pravilniku o ekološkoj proizvodnji životinjskih proizvoda (NN13/02). Prosječna završna živa masa pilića iz konvencionalnoga tova bila je 0, 878 kg, a iz ekološkoga tova 0, 759 kg, dok je prosječna klaonička masa bila 0, 593 kg, odnosno 0, 523 kg. Pileće meso iz ekološkoga tova, u odnosu na ono iz konvencionalnoga tova, imalo je značajno (P<0, 05) bolju sposobnost vezanja vode (4, 34 cm2 5, 18 cm2), vrlo značajno (P<0, 01) manju L* vrijednost za boju (62, 08:64, 00), vrlo značajno (P<0, 01) veće a* i b* vrijednosti (11, 96:9, 18 i 19, 7:16, 99) i vrlo značajno (P<0, 01) bolju konzistenciju (2, 23 cm2:2, 49 cm2), dok u pogledu pH1 vrijednosti (6, 44:6, 26) i pH2 vrijednosti (5, 75:5, 74) nisu utvrđene značajne razlike (P>0, 05) između analiziranih skupina. Pileće meso iz ekološkoga tova, u odnosu na ono iz konvencionalnoga tova, imalo je vrlo značajno (P<0, 01) veći sadržaj sir. proteina (24, 31%:23, 34%) te vrlo značajno (P<0, 01) manji sadržaj vode (73, 75%:74, 06%), sir. masti(0, 78% : 1, 41%) i pepela (1, 16% : 1, 19%).
kvaliteta ; pileće meso ; ekološki tov ; konvencionalni tov
nije evidentirano
engleski
Quality of chicken meat from organic and conventional fattening
nije evidentirano
quality chicken meat ; organic fattening ; conventional fattening
nije evidentirano