Važnost ovčarstva u Ličko-senjskoj županiji (CROSBI ID 354050)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Kolaćević, Nikola
Pavić, Vesna
hrvatski
Važnost ovčarstva u Ličko-senjskoj županiji
Cilj ovog rada je prikazati stanje u ovčarstvu Ličko-senjske županije, gospodarsku važnost ove grane stočarstva te dati uvid u mogućnosti razvoja koje se nude u današnje vrijeme. Stoga se u ovom radu prikazuje važnost ovčarstva u Ličko-senjskoj županiji sa stanovišta geografsko-klimatoloških prilika, pasmina ovaca koje se tamo uzgajaju i njihovih detaljnih opisa i proizvodnih osobina. U ovčarstvu ove Županije prevladava uzgoj sljedećih pasmina: ličke pramenke (oko 5000 grla) , paške ovce (oko 2500 grla) i travničke pramenke (oko 3000 grla). Sljedeća bitna stavka su statističke analize kretanja broja ovaca, uzgajivača i udjela pojedinih pasmina u ukupnom broju od 1997-2006 g. Ovčji proizvodi (meso, mlijeko, sir) proizvedeni u Ličko-senjskoj županiji, radi osebujnog okusa i izražene kakvoće vrlo su traženi na našem tržištu, osobito u priobalju i u gradu Zagrebu. Stoga, ovčarstvo u ovom kraju predstavlja značajnu gospodarsku komponentu za stanovništvo koje se tom djelatnošću bavi ili se namjerava baviti u budućnosti. Nadalje, u ovom radu prikazane su mogućnosti razvoja ekološkog ovčarstva u Županiji čije potencijale tek treba ostvariti.
ovce; janjetina; mlijeko; sir
nije evidentirano
engleski
Importance of sheep breeding in Ličko-senjska County
nije evidentirano
sheep; lamb meat; milk; sheese
nije evidentirano
Podaci o izdanju
27
15.09.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb