Proizvodnja škrobnih sirupa (CROSBI ID 354043)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Gubijan, Marina
Babić, Jurislav
hrvatski
Proizvodnja škrobnih sirupa
Škrob je jedan od osnovnih oblika ugljikohidrata sadržanih u prehrani (ostali pripadaju šećerima). Hrana bogata škrobom potječe iz biljnih izvora kao što su krumpir i žitarice. Posebno je značajna primjena škroba i proizvoda na bazi škroba u prehrambenoj industriji, gdje se koriste u svrhu postizanja određenih svojstava proizvoda , kao npr. ugušćivanja, stabilizacije, vezivanja arome, kao zamjena za masti pri proizvodnji niskokalorične hrane i sl. U prehrambenoj industriji od velikog značenja su hidrolizati na bazi škroba kao i proizvodi dobiveni od njih koji su u mnogim slučajevima postali nezamjenjivi u proizvodnji kvalitetnih prehrambenih proizvoda. Za proizvodnju hidrolizata koji se koriste u prehrambenoj industriji danas se koriste različiti enzimi, pojedinačno ili u kombinacijama, ovisno o proizvodu koji se želi dobiti. Primjenom enzima u proizvodnji škrobnih hidrolizata postignuti su broji pozitivni efekti u odnosu na korištenje kiselina.
škrob; enzimi; hidroliza; izomerizacija
nije evidentirano
engleski
Starch syrups production
Starch is one of the main forms of dietary carbohydrates. Starchy foods are derived from plant sources such as potatoes and cereal products. Application of starch and starch derivatives in the food industry to achieve certain characteristic properties, e.g. thickening, stabilization, aroma retention, as fat replacer in low caloric food production, is of special importance. In food materials that are in many cases irreplaceable in production of food products. Different enzymes, individually or in combination, are used in starch hydrolysates production, depending on what kind of product we want to attain. In comparison with acid hydrolysis, applications of enzymes in starch hydrolysates production numerous positive effects are accomplished.
Starch; Enzymes; Hydrolysis; Isomerisation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
16
28.11.2008.
obranjeno
109:419648
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek