Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Proizvodnja škrobnih sirupa (CROSBI ID 354043)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Gubijan, Marina Proizvodnja škrobnih sirupa / Babić, Jurislav (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2008

Podaci o odgovornosti

Gubijan, Marina

Babić, Jurislav

hrvatski

Proizvodnja škrobnih sirupa

Škrob je jedan od osnovnih oblika ugljikohidrata sadržanih u prehrani (ostali pripadaju šećerima). Hrana bogata škrobom potječe iz biljnih izvora kao što su krumpir i žitarice. Posebno je značajna primjena škroba i proizvoda na bazi škroba u prehrambenoj industriji, gdje se koriste u svrhu postizanja određenih svojstava proizvoda , kao npr. ugušćivanja, stabilizacije, vezivanja arome, kao zamjena za masti pri proizvodnji niskokalorične hrane i sl. U prehrambenoj industriji od velikog značenja su hidrolizati na bazi škroba kao i proizvodi dobiveni od njih koji su u mnogim slučajevima postali nezamjenjivi u proizvodnji kvalitetnih prehrambenih proizvoda. Za proizvodnju hidrolizata koji se koriste u prehrambenoj industriji danas se koriste različiti enzimi, pojedinačno ili u kombinacijama, ovisno o proizvodu koji se želi dobiti. Primjenom enzima u proizvodnji škrobnih hidrolizata postignuti su broji pozitivni efekti u odnosu na korištenje kiselina.

škrob; enzimi; hidroliza; izomerizacija

nije evidentirano

engleski

Starch syrups production

Starch is one of the main forms of dietary carbohydrates. Starchy foods are derived from plant sources such as potatoes and cereal products. Application of starch and starch derivatives in the food industry to achieve certain characteristic properties, e.g. thickening, stabilization, aroma retention, as fat replacer in low caloric food production, is of special importance. In food materials that are in many cases irreplaceable in production of food products. Different enzymes, individually or in combination, are used in starch hydrolysates production, depending on what kind of product we want to attain. In comparison with acid hydrolysis, applications of enzymes in starch hydrolysates production numerous positive effects are accomplished.

Starch; Enzymes; Hydrolysis; Isomerisation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

16

28.11.2008.

obranjeno

109:419648

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice