Proizvodnja žutog šećera (CROSBI ID 354042)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Juričak, Vlatka
Babić, Jurislav
hrvatski
Proizvodnja žutog šećera
Šećer je jedan od glavnih sastojaka svakodnevne prehrane. Svaki stanovnik Europe konzumira između 80 i 100 grama šećera na dan, odnosno 29 do 36, 5 kilograma godišnje. Šećer se danas proizvodi u oko 100 zemalja širom svijeta, od čega se oko 76% proizvedenog šećera odnosi na šećer iz šećerne trske. Proizvodnja šećera iz šećerne trske je kontinuirani proces koji se sastoji od nekoliko faza: prijem i skladištenje sirovog šećera, procesa difuzije saharoze iz sirovog šećera, čišćenje difuznog soka, kristalizacija saharoze i dorada kristalnog šećera. U Hrvatsku se ne uzgaja šećerna trska, međutim uvozi se poluprerađeni žuti (sirovi) šećer iz šećerne trske koji ide na daljnju preradu do gotovog proizvoda.
šećer; šećerna trska; žuti šećer
nije evidentirano
engleski
Brown sugar production
Sugar is one of the main ingredients of our daily diet. Each resident in Europe consumes between 80 and 100 grams of sugar per day, or 29 to 36.5 kilograms a year. Sugar is now produced in about 100 countries worldwide, of which around 76% produced sugar refers to the sugar from sugar cane. Production of sugar from sugar cane is a continuous process which consists of several stages: reception and storage of raw sugar, sucrose diffusion process from raw sugar, cleaning broad-ranging juice, sucrose crystallization and finishing crystal sugar. In Croatia, sugar cane is not grown, but imports are poluprerađeni yellow (raw) sugar from sugar cane, which goes to further processing to finished products.
Sugar; sugar cane; sugar blanc
nije evidentirano
Podaci o izdanju
20
28.10.2008.
obranjeno
109:472711
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek