Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Reološka svojstva čokolade (CROSBI ID 354039)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Ister, Ana-Marija Reološka svojstva čokolade / Babić, Jurislav (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2008

Podaci o odgovornosti

Ister, Ana-Marija

Babić, Jurislav

hrvatski

Reološka svojstva čokolade

Čokolada predstavlja složeni sustav sastavljen od čestica krutih tvari (kakao dijelova, šećera i mliječne masti) disperziranih u masnoj fazi koja se sastoji od kakao maslaca i mliječne masti. Kemijski sastav čokolade izuzetno je vrijedan. Čokolada sadrži stearinsku kiselinu koja se u jetri pretvara u oleinsku, a koju u prirodi nalazimo u maslinovom ulju pa je iz tog razloga čokolada lako probavljiva. Također sadrži i magnezij koji usklađuje procese u mozgu i određuje čvrstoću kostiju. Uz magnezij sadrži i fiziološki aktivne tvari poput teobromina i kofeina koji nadražuju centralni nervni sustav i pojačava srčanu aktivnost. Reologija je znanost koja se bavi tečenjem i deformacijom krutih i tekućih materijala. U ovom radu je opisan proces proizvodnje čokolade i reološka svojstva čokolade. Prema reološkim svojstvima čokolada je nenewtonska pseudoplastična tekućina.

čokolada; reološka svojstva

nije evidentirano

engleski

Rheological properties of chocolate

The chocolate is a composed mixture of solid things particles (like cacao, sugar and milk fat) that are dispersed during the so-called fat phase in which are also included cacao-butter and milk fat. Chocolate chemical composition is exceptionally diligent. It contains stearic acid which is converted in liver into olein acid. In nature, the olein acid can be found in olive oil. Therefore, the chocolate is easy to digest. The chocolate also consists of magnesium which improves brain function and bone structure. Beside the magnesium, chocolate contains physiologically active substances like theobromine and caffeine which stimulate the central nervous system and accelerate the heart function. Rheology is the study of the flow of matter by Newton's law. According to Newton, the fluids are divided on Newtonian fluids and non-Newtonian fluids. By its rheological properties, a chocolate is non-Newtonian pseudoplastic fluid. This paper describes the process of making chocolate and its rheological properties.

chocolate; rheological properties

nije evidentirano

Podaci o izdanju

17

23.10.2008.

obranjeno

109:839736

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice