Određivanje probavljivosti nativnih škrobova kukuruza, voštanog kukuruza i tapioke (CROSBI ID 354027)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Klenkar, Jelena
Babić, Jurislav
hrvatski
Određivanje probavljivosti nativnih škrobova kukuruza, voštanog kukuruza i tapioke
Rezistentni škrob je frakcija škroba otporna na probavu u ljudskom organizmu. Dijeli se na četiri podgrupe: RS1, RS2, RS3 i RS4. Na njegovu formaciju utječu različiti faktori, kao što su svojstva škroba, interakcija škroba sa ostalim sastojcima hrane, te uvjeti čuvanja i procesiranja. Zbog svojstava sličnih vlaknima, rezistentni škrob ima važna funkcionalna svojstva u organizmu. Cilj ovog rada bio je odrediti probavljivost škrobova kukuruza, voštanog kukuruza i tapioke primjenom enzimske metode AOAC 2002.02.
rezistentni škrob ; funkcionalna svojstva ; primjena RS
nije evidentirano
engleski
Digestibility determination of native corn, waxy corn and tapioca starches
Resistant starch is a fraction of starch resistant to digestion in the human organism due to its compact structure or unavailibility to enzymes. It is divided into four subgoups named: RS1, RS2, RS3 and RS4. Different factors influence formation of resistent starch in starchy material, such as properties of starch, starch interactions with other food ingredients, and conditions of storage and processing. Due to its properties which are similar fo fibers resistant starch has important physiological role in humans. The aim of this work was to determine digestibility of corn starch, waxy corn starch and tapioca starch using enzyme method AOAC 2002.02.
Resistant starch ; functional properties ; RS application
nije evidentirano
Podaci o izdanju
26
22.10.2008.
obranjeno
109:834864
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek