Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Negliceridni sastojci u djevičanskom, rafiniranom maslinovom ulju i ulju iz maslinove komine (CROSBI ID 354001)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Ćurko, Marina Negliceridni sastojci u djevičanskom, rafiniranom maslinovom ulju i ulju iz maslinove komine / Rade, Desanka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Ćurko, Marina

Rade, Desanka

hrvatski

Negliceridni sastojci u djevičanskom, rafiniranom maslinovom ulju i ulju iz maslinove komine

U ovom radu su provedena istraživanja na komercijalnim uzorcima djevičanskih maslinovih ulja, ulja sastavljenih od rafiniranog maslinovog ulja i djevičanskih maslinovih ulja i ulja komine masline. Određeni su osnovni pokazatelji kvalitete, sastav masnih kiselina i udjel i sastav nekih negliceridnih sastojaka (fenola, karotenoida, klorofila, sterola, triterpenskih alkohola). Osim toga pratile su se promjene ovih sastojaka, kao i hidrolitičke i oksidacijske promjene tijekom skladištenja, a održivost navedenih ulja određivana je i metodama ubrzanog kvarenja. Svi ispitivani uzorci imali su sličan sastav masnih kiselina. Uzorci ekstra djevičanskih maslinovih ulja razlikovali su se po udjelu negliceridnih sastojaka i po održivosti, od ulja koja su prošla rafinaciju. Djevičanska ulja imala su više fenola, karotenoida, i klorofila, dok su maslinova ulja i ulja komine imala više sterola, a ulja maslinove komine sadržavala su i eritrodiol. Od karotenoida u svim uzorcima najzastupljeniji je lutein, zatim β -karotena, pa kriptoksantin. Najzastupljeniji sterol u svim ispitanim uljima je β -sitosterol. Među uzorcima ekstra djevičanskih ulja obzirom na podrijetlo bilo je razlike u udjelu negliceridnih sastojaka, kao i između maslinovih ulja (sastavljenih od rafiniranog maslinovog ulja i djevičanskih maslinovih ulja) i ulja maslinove komine. Tijekom skladištenja u mraku pri sobnoj temperaturi smanjio se udjel fenola, karotena i klorofila u svim uzorcima, a razgradnja ovih sastojaka je bila veća u uljima koja su prošla rafinaciju. Djevičanska maslinova ulja imala su bolju održivost skladištenjem u mraku pri sobnoj temperaturi i pri 98 oC, dok su rafiniran ulja imala nešto bolju održivost pod UV svjetlom. Značajan utjecaj na održivost imali su fenolni spojevi i klorofili.

fenoli; karotenoidi; klorofili; maslinovo ulje; oksidacijska stabilnost; sastav masnih kiselina; skladištenje; steroli

nije evidentirano

engleski

Non-glyceride compounds in virgin, rafined olive oil and olive-pomace oil

nije evidentirano

carotenoids; chlorophylls; fatty acid composition; olive oil; oxidative stability; phenols; storage; sterols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

93

17.02.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija