Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 408943

Karakteristika rogovlja jelena aksisa(Axis Axis) u Nacionalnom parku Brijuni


Šprem, Nikica; Blažina, Dean; Florijančić, Tihomir; Treer, Tomislav; Prekalj, Gracijano
Karakteristika rogovlja jelena aksisa(Axis Axis) u Nacionalnom parku Brijuni // Zbornik radova 44. hrvatskog i 4. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku,, 2009. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)


Naslov
Karakteristika rogovlja jelena aksisa(Axis Axis) u Nacionalnom parku Brijuni
(Antlers characteristic of the Axis deer (Axis Axis) in the Brijuni National Park)

Autori
Šprem, Nikica ; Blažina, Dean ; Florijančić, Tihomir ; Treer, Tomislav ; Prekalj, Gracijano

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Zbornik radova 44. hrvatskog i 4. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku,, 2009

Skup
Hrvatski simpozij agronoma (44 ; 2009) ; Međunarodni simpozij agronoma (4 ; 2009)

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.-20.02.2009

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Jelen aksis; Axis axis; rogovlje; Nacionalni park Brijuni
(Axis deer; Axis axis; antlers; Brijuni National Park)

Sažetak
Jelen aksis (Axis axis) introduciran je na otočje Nacionalnog parka Brijuni 1911. godine. S obzirom na njemu vrlo pogodnu klimu dobro se prilagodio i održao sve do današnjeg dana. Populacija jelena aksisa na području Nacionalnog parka Brijuni je stabilna i broji oko 100 grla. Osim atraktivnosti zasigurno jedan od razloga introdukcije ove divljači u Europska staništa bilo je rogovlje u mužjaka koje predstavljaju lovački trofej. Cilj ovog rada bilo je istražiti karakteristike rogovlja jelena aksisa na području Velikog Brijuna (44°53`N, 13°42`E), tehnikom osmatranja, prikupljanja odbačenih grana rogova, te pregledom pisane dokumentacije. Kroz povijest o rogovlju brijunske populacije ima malo pisanog traga, prvi podatci su iz 1936. i 1938. godine kada su u turističkim katalozima prikazani odstreli visoko trofejno vrijednih životinja. Na trećoj lovačkoj izložbi Gorskog kotara izložen je trofej odstrijeljen 1966. i ocijenjen sa 309, 7 točaka, koji je i danas aktualni prvak Hrvatske, a ocjenjuju se po metodi sjevernoameričkog Boon and Crockett Cluba. Trofeji jelena aksisa do kraja 70-tih godina ovog stoljeća slabo su bili zastupljeni na svjetskim izložbama lovačkih trofeja. U turističkom katalogu iz 1979. stoji podatak o trofeju ocjenjenom sa 301, 0 točaka. Ocjenjivanje rogovlja u ovom istraživanju potvrđena je trofejna vrijednost od oko 300 točaka, što je približno podacima iz kraja sedamdesetih. Razlog permanentnog pada trofejne vrijednosti od tridesetih godina do danas je kontinuirano povećanje ukupnog broja krupne divljači na Velikom Brijunu, što poteže veću konkurenciju među životinjama na istom staništu. U ovom istraživanja uočena su tri karakteristična oblika rogovlja kod jelena aksisa, najčešći je kruškoliki oblik, drugi oblik je paralelan, dok je treći okruglast sa većim opsegom. Lovački trofej predstavlja najskuplji i najatraktivniji dio divlje životinje stoga je razumljivo da se detaljna istraživanja morfologije rogova s namjerom selekcije vrše u mnogim staništima u kojima se gospodari krupnom divljači. Prava procjena kvalitete trofeja u nekom staništu mogu se definirati tek nakon izmjere svih dostupnih trofeja u populaciji i njihove obrade. Permanentnom obradom podataka trofeja uvjet je kvalitetnog gospodarenja krupnom divljači.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1782739-2746 - Biološki aspekti u slatkovodnom ribarstvu i lovstvu (Tomislav Treer, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb