Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 408889

Udjel polifenola i antioksidacijska svojstva vodenih i etanolnih ekstrakata Yinzhien čaja


Mihelj, Tea
Udjel polifenola i antioksidacijska svojstva vodenih i etanolnih ekstrakata Yinzhien čaja 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Udjel polifenola i antioksidacijska svojstva vodenih i etanolnih ekstrakata Yinzhien čaja
(Total polyphenol content and antioxidant properties of aqueous and ethanol extracts of Yinzhien tea)

Autori
Mihelj, Tea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
04.06

Godina
2009

Stranica
112

Mentor
Komes, Draženka

Ključne riječi
Antioksidacijski kapacitet; Camellia sinensis; polifenoli; flavonoidi; žuti čaj
(Antioxidant capacity; Camellia sinensis; phenols; flavonoids; yellow tea)

Sažetak
Čaj je jedan od popularnijih napitaka koji se konzumira u svijetu. Pozitivni učinci čaja na zdravlje vezani su uz polifenolne spojeve koji pokazuju veliku antioksidacijsku aktivnost, te antimutageni, antikancerogeni, antialergijski učinak. U ovom radu spektrofotometrijski su praćene promjene udjela ukupnih fenola i flavonoida te antioksidacijska aktivnost prvog, drugog i trećeg ekstrakta žutog čaja u rinfuzi, kuglici te filter vrećici, kao i tijekom jednodnevnog stajanja prvog ekstrakta na sobnoj temperaturi. Čajevi u rinfuzi, kuglici te filter vrećici ekstrahirani su klasičnom ekstrakcijom vodom i otopinama etanola različitih koncentracija (10%, 25%, 50%, 75%, 100%). Ispitan je i utjecaj ultrazvuka na ekstrakciju polifenola i antioksidacijsku aktivnost čaja u rinfuzi. Antioksidacijska aktivnost određena je primjenom tri metode: DPPH (reakcija s 1, 1- difenil- 2- pikrilhidrazil), ABTS (reakcija s 2, 2'- azinobis(3- etilbenzotiazolin- 6- sulfonska kiselinom)), te FRAP (reakcija sa željezo(III)-tripiridiltriazinom) metodom. Najveći udio fenola određen je u čaju u kuglici ekstrahiranom 75%- tnim etanolom, a najmanji u čaju u filter vrećici ekstrahiranom 100%- tnim etanolom. Najveća antioksidacijska aktivnost je dobivena u 75%- tnom etanolnom ekstraktu čaja u filter vrećici, a najmanja u 100%- tnim etanolnim ekstraktima. Određeni su visoki koeficijenti korelacije između udjela ukupnih fenola i flavonoida te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Draženka Komes, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Tea Mihelj Josipović, (318483)