Udjel polifenola i antioksidacijska svojstva vodenih i etanolnih ekstrakata Yinzhien čaja (CROSBI ID 353989)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mihelj, Tea
Komes, Draženka
hrvatski
Udjel polifenola i antioksidacijska svojstva vodenih i etanolnih ekstrakata Yinzhien čaja
Čaj je jedan od popularnijih napitaka koji se konzumira u svijetu. Pozitivni učinci čaja na zdravlje vezani su uz polifenolne spojeve koji pokazuju veliku antioksidacijsku aktivnost, te antimutageni, antikancerogeni, antialergijski učinak. U ovom radu spektrofotometrijski su praćene promjene udjela ukupnih fenola i flavonoida te antioksidacijska aktivnost prvog, drugog i trećeg ekstrakta žutog čaja u rinfuzi, kuglici te filter vrećici, kao i tijekom jednodnevnog stajanja prvog ekstrakta na sobnoj temperaturi. Čajevi u rinfuzi, kuglici te filter vrećici ekstrahirani su klasičnom ekstrakcijom vodom i otopinama etanola različitih koncentracija (10%, 25%, 50%, 75%, 100%). Ispitan je i utjecaj ultrazvuka na ekstrakciju polifenola i antioksidacijsku aktivnost čaja u rinfuzi. Antioksidacijska aktivnost određena je primjenom tri metode: DPPH (reakcija s 1, 1- difenil- 2- pikrilhidrazil), ABTS (reakcija s 2, 2'- azinobis(3- etilbenzotiazolin- 6- sulfonska kiselinom)), te FRAP (reakcija sa željezo(III)-tripiridiltriazinom) metodom. Najveći udio fenola određen je u čaju u kuglici ekstrahiranom 75%- tnim etanolom, a najmanji u čaju u filter vrećici ekstrahiranom 100%- tnim etanolom. Najveća antioksidacijska aktivnost je dobivena u 75%- tnom etanolnom ekstraktu čaja u filter vrećici, a najmanja u 100%- tnim etanolnim ekstraktima. Određeni su visoki koeficijenti korelacije između udjela ukupnih fenola i flavonoida te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti.
antioksidacijski kapacitet; Camellia sinensis; polifenoli; flavonoidi; žuti čaj
nije evidentirano
engleski
Total polyphenol content and antioxidant properties of aqueous and ethanol extracts of Yinzhien tea
nije evidentirano
antioxidant capacity; Camellia sinensis; phenols; flavonoids; yellow tea
nije evidentirano
Podaci o izdanju
112
04.06.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb