Konstrukcijski materijali u prehrambenoj industriji (CROSBI ID 550855)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Hasenay, Damir
hrvatski
Konstrukcijski materijali u prehrambenoj industriji
Prehrambena industrija vrlo je specificna industrijska grana iz nekoliko razloga. Temeljna specificnost prehrambene industrije u prvom redu proizlazi iz svojstava polaznih sirovina koje su u pravilu dosta složenije od polaznih sirovina u npr. kemijskoj industriji. S druge strane proizvodi prehrambene industrije trebaju imati ne samo prikladna fizikalna i kemijska, nego i biološka svojstva, a moraju zadovoljiti i stroge organolepticke zahtjeve. Potreba za ujednacenosti kvalitete proizvoda (automatsko vodenje procesa), nužnost održavanja visoke higijene industrijskih pogona, odvijanje procesa na razlicitim temperaturama te sezonski karakter pojedinih preradbenih procesa, npr. prerada šecerne repe, prerada voca i povrca i sl., takoder su specificnosti prehrambene industrije. Konstrukcijski materijali opcenito u prehrambenoj industriji, a posebice oni dijelovi procesne opreme koji dolaze u kontakt sa sirovinama, preradevinama i konacnim proizvodima prehrambene industrije, moraju zadovoljavati nekoliko zahtjeva. U prvom redu trebaju biti netoksicni i imati vrlo veliku otpornost na korozijska i druga oštecenja. Nadalje, mogucnosti oblikovanja i spajanja materijala, karakteristike površine materijala, toplinska vodljivost, otpornost na sredstva za pranje, dezinfekciju i uklanjanje kamenca te cijena materijala bitni su cimbenici koje treba uzeti u obzir pri projektiranju industrijskih procesa i odabiru optimalnih materijala procesne opreme prehrambene industrije. Kemijska, fizikalna i mehanicka svojstva konstrukcijskih materijala koji se upotrebljavaju u prehrambenoj industriji te iznalaženje rješenja za poboljšavanje njihovih karakteristika predmet su brojnih istraživanja kako u fundamentalnom tako i u primjenskom smislu. U radu ce biti prikazan pregled najnovijih dostignuca u ovom podrucju s posebnim naglaskom na korozijsku otpornost metalnih konstrukcijskih materijala u prehrambenoj industriji. Obzirom na složeni kemijski sastav i mikrobiološku aktivnost prehrambenih sustava, citav je niz mogucih interakcija takovih sustava i materijala s kojima dolaze u kontakt. Poseban naglasak stavit ce se na prikaz istraživanja korozijskog ponašanja materijala u kontaktu s razlicitim modelnim sustavima te utvrdivanje najbitnijih sastojaka i procesnih parametara koji mogu utjecati na korozijsko ponašanje ovakovih sustava. Razmotrit ce se i najvažnije mjere korozijske zaštite konstrukcijskih materijala te prikazati specificnosti pojedinih mjera koje proizlaze iz njihove primjene u prehrambenoj industriji. Razumijevanje ove problematike, pravilan odabir i primjena odgovarajucih konstrukcijskih materijala te iznalaženje kvalitetnih konstrukcijskih rješenja vrlo su važni za optimizaciju i ucinkovito projektiranje procesa u prehrambenoj industriji.
konstrukcijski materijali; prehrambena industrija
nije evidentirano
engleski
Construction materials in food industry
nije evidentirano
construction materials; food industry
nije evidentirano
Podaci o prilogu
30-30.
2009.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
XXI. hrvatski skup kemicara i kemijskih inženjera - knjiga sažetaka
Novak, Predrag
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)
978-953-6894-38-3
Podaci o skupu
XXI. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
pozvano predavanje
19.07.2009-22.07.2009
Trogir, Hrvatska