Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 408119

Antioksidacijska svojstva biljnih čajeva


Bohatka, Blanka
Antioksidacijska svojstva biljnih čajeva 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Antioksidacijska svojstva biljnih čajeva
(Antioxidant properties of herbal teas)

Autori
Bohatka, Blanka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.10

Godina
2008

Stranica
103

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana

Ključne riječi
Antioksidansi; Biljni čaj; Fenoli; Tanini
(Antioxidants; Herbal tea; Phenols; Tannins)

Sažetak
Biljni čajevi imaju dugu tradiciju primjene u narodnoj medicini, no do danas brojni pozitivni učinci tih čajeva nisu potvrđeni s rezultatima znanstvenih ispitivanja. Cilj ovog rada bio je odrediti ukupne fenole, neflavonoide i flavonoide, udjel flavan-3-ola i tanina te antioksidacijski kapacitet četrnaest biljnih čajeva. Udjel ukupnih fenola, neflavonoida i flavonoida određen je reakcijom s Folin-Ciocalteau reagensom, udjel flavan-3-ola određen je reakcijom s vanilinom, a udjel tanina njihovim vezanjem za kazein. Antioksidacijski kapacitet određen je reakcijama s željezo(III)-tripiridiltriazinom (FRAP), te radikalima 2, 2'-azino-bis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonskom kiselinom) (ABTS) i 2, 2-difenil-1-pikrilhidrazilom (DPPH). Najveći udjel ukupnih fenola određen je u čaju od lista matičnjaka, slijede čajevi od lista maline, lista metvice, lista kupine, majčine dušice, cvijeta lipe, lista kadulje, dobričice, cvijeta stolisnika, lista preslice, lista koprive, lazarkinje, cvijeta bagrema i cvijeta kamilice. Visoki koeficijenti korelacija između udjela ukupnih fenola i antioksidacijskog kapaciteta ukazuju na činjenicu da su fenolni spojevi najodgovorniji za antioksidacijska svojstva čajeva. Najveći udjel flavan-3-ola određen je u čaju od cvijeta lipe, a najveći udjel tanina u čaju od lista maline, što upućuje na činjenicu da je veliki udio flavan-3-ola u lipi u slobodnom obliku.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Draženka Komes, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb