Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 408092

Određivanje kafeina i klorogenske kiseline u napicima kave


Niseteo, Tena
Određivanje kafeina i klorogenske kiseline u napicima kave 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Određivanje kafeina i klorogenske kiseline u napicima kave
(Determination of caffeine and chlorogenic acid in coffee brews)

Autori
Niseteo, Tena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
02.07

Godina
2008

Stranica
99

Mentor
Komes, Draženka

Ključne riječi
Antioksidacijski kapacitet; HPLC; Kafein; Kava; Klorogenska kiselina; Polifenoli
(Antioxidant capacity; Caffeine; Chlorogenic acid; Coffee; HPLC; Polyphenols)

Sažetak
Posljednjih godina veliko zanimanje znanstvenih istraživanja usmjereno je na kavu kao bogati izvor biološki aktivnih spojeva (polifenoli, metilksantini i melanoidini) koji zbog visokog antioksidacijskog kapaciteta pokazuju pozitivne učinke na ljudsko zdravlje. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti kvalitativni i kvantitativni sastav polifenola i metilksantina u različito pripremljenim uzorcima kave (crne kave, kave s mlijekom i bijele kave) i instant « cappuccina» te odrediti njihov antioksidacijski kapacitet odreñ en ABTS i FRAP metodama. Udjel ukupnih fenola i antioksidacijski kapacitet odreñ eni su spektrofotometrijski, a kafein i klorogenska kiselina (3-CQA, 4-CQA i 5-CQA) detektirani su HPLC metodom. Najveći udjel ukupnih fenola, klorogenske kiseline i kafeina odreñ en je u instant kavama. Dodatkom mlijeka udjel ispitivanih biološki aktivnih spojeva u svim napicima opada, a sukladno tome i antioksidacijski kapacitet. Udjel kafeina i kolorogenske kiseline značajno se povećava podgrijavanjem pripravljenih napitaka kave.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Draženka Komes, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb