Prirodni fenolni antioksidansi (CROSBI ID 353946)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Malinarić, Mirna
Djaković, Senka
hrvatski
Prirodni fenolni antioksidansi
Antioksidans je molekula sposobna usporiti ili spriječiti oksidaciju drugih molekula. Reakcije oksidacije mogu rezultirati stvaranjem slobodnih radikala koji pokreću lančane reakcije i time oštećuju stanice. Antioksidansi prekidaju te lančane reakcije uklanjanjem intermedijera slobodnih radikala i inhibiranjem drugih reakcija oksidacije tako što oksidiraju oni sami. Fenolni spojevi posjeduju idealnu kemijsku strukturu za antioksidacijsko djelovanje. Karakterizira ih hidroksilna skupina (-OH) vezana izravno na aromatski ili benzenski prsten. Broj i položaj hidroksilnih skupina u fenolnim spojevima značajno utječe na njihovu biološku aktivnost. Dijele se na flavonoide, fenolne kiseline, lignane i stilbene. Najbogatiji izvori fenolnih spojeva su voće i povrće, sjemenke, žitarice, vino, čaj, maslinovo ulje i aromatično bilje.
antioksidansi; slobodni radikali; fenolni spojevi; flavonoidi; fenolne kiseline
nije evidentirano
engleski
Natural Phenolic Antioxidants
nije evidentirano
antioxidants; free radicals; phenolic compounds; flavonoids; phenolic acids
nije evidentirano
Podaci o izdanju
40
10.09.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb