Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Studija podzemne eksploatacije tehničko-građevnog kamena na eksploatacijskom polju "Žervanjska" (CROSBI ID 763750)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Hrženjak, Petar ; Kujundžić, Trpimir Studija podzemne eksploatacije tehničko-građevnog kamena na eksploatacijskom polju "Žervanjska" // RUDARSKO-GEOLOŠKO-NAFTNI FAKULTET. 2008.

Podaci o odgovornosti

Hrženjak, Petar ; Kujundžić, Trpimir

hrvatski

Studija podzemne eksploatacije tehničko-građevnog kamena na eksploatacijskom polju "Žervanjska"

Radi potrebe utvrđivanja geomehaničkih značajki stijenske mase i dimenzioniranja podzemnih prostorija, provedena su preliminarna terenska i laboratorijska istraživanja te primjena računskih metoda analiza. Od terenskih metoda istraživanja provedena je prospekcija terena, snimanje diskontinuiteta osnovnog strukturnog sklopa te određivanje ostalih značajki stijenske mase kao i uzimanje uzoraka potrebnih za provedbu laboratorijskih ispitivanja. Diskontinuiteti osnovnog strukturnog sklopa određivani su u skladu s danim preporukama međunarodnog društva za mehaniku stijena (International Society for Rock Mechanics), (ISRM, 1978a). Kategorizacija stijenske mase provedena je prema RMR klasifikaciji (Singh and Goel, 1999) i GSI klasifikaciji (Hoek, 1995 ; Sonmez and Ulusay, 1999). Od laboratorijskog utvrđivanja fizikalno mehaničkih značajki urađeno je određivanje gustoće, ispitivanje jednoosne tlačne čvrstoće i deformabilnosti materijala te ispitivanje čvrstoće u troosnom stanju naprezanja. Ispitivanja su provedena prema preporukama o ispitivanju međunarodnog društva za mehaniku stijena (ISRM, 1978b, 1978c). Priprema uzoraka kao i njihovo ispitivanje provedeno je u laboratoriju za mehaniku stijena na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od računskih metoda analiza korištene su analitičke metode za procjenu čvrstoće stijenske mase, empirijski utemeljeni izrazi za izračun čvrstoće (nosivosti) stupova i veličina prostorija te numeričke metode u analizi stanja naprezanja i deformacija stijenske mase oko podzemnih prostorija. Uz navedeno pregledana je značajna količina što znanstvenih što stručnih radova, objavljenih u svjetskoj literaturi iz područja podzemne eksploatacije tehničkog-građevnog kamena, kako bi se donijele što bolje i racionalnije odluke utemeljene na svjetskim iskustvima i rezultatima podzemne eksploatacije.

mehanika stijena; tehničko-građevni kamen; podzemno otkopavanje

nije evidentirano

engleski

Study of underground exploitation of crushed stone in exploitation field of "Žervanjska"

nije evidentirano

Rock mechanics; Crushed stone; Underground excavation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

RUDARSKO-GEOLOŠKO-NAFTNI FAKULTET

2008.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Rudarstvo, nafta i geološko inženjerstvo