Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ekstrakcija flavonoida iz čokolade (CROSBI ID 353939)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Malinarić, Mia Ekstrakcija flavonoida iz čokolade / Babić, Sandra (mentor); Mutavdžić Pavlović, Dragana (neposredni voditelj). Zagreb, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, . 2008

Podaci o odgovornosti

Malinarić, Mia

Babić, Sandra

Mutavdžić Pavlović, Dragana

hrvatski

Ekstrakcija flavonoida iz čokolade

U ovom radu opisana je optimizacija postupka pripreme uzorka disperzijom matice uzorka kroz čvrstu fazu (MSPD). Ispitivani analiti su flavonoidi epikatehin i procijanidin B2 u uzorku čokolade. S ciljem postizanja što bolje iskoristivosti ekstrakcije i učinkovitijeg uklanjanja interferencija, izabrani postupak pripreme uzorka ispitan je s različitim sorbensima i različitim eluensima. Ispitana su dva različita sorbensa, C18 i florisil, a kao eluensi korišteni su metanol, aceton, voda i oksalna kiselina te njihove smjese. Iskoristivosti ekstrakcije određene su tankoslojnom kromatografijom. Dobiveni rezultati pokazuju da su optimalni uvjeti postignuti miješanjem uzorka sa sorbensom C18 u omjeru 1:4, te eluiranjem s eluensom sastava metanol:voda:0, 5M oksalna kiselina = 70:29, 5:0, 5 (v/v/v).

disperzija matice uzorka kroz čvrstu fazu; flavonoidi; epikatehin; procijanidin B2; čokolada

Bilateralni projekt HR-SLO: Razvoj kromatografskih metoda određivanja proantocijanidina u hrani i prehrambenim dodacima

engleski

Ekstraction of flavonoids from chocolate

nije evidentirano

matrix solid-phase dispersion; flavonoids; epicatechin; procyanidin B2; chocolate

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

26.09.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Zagreb

Povezanost rada

Kemija