Ekstrakcija flavonoida iz čokolade (CROSBI ID 353939)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Malinarić, Mia
Babić, Sandra
Mutavdžić Pavlović, Dragana
hrvatski
Ekstrakcija flavonoida iz čokolade
U ovom radu opisana je optimizacija postupka pripreme uzorka disperzijom matice uzorka kroz čvrstu fazu (MSPD). Ispitivani analiti su flavonoidi epikatehin i procijanidin B2 u uzorku čokolade. S ciljem postizanja što bolje iskoristivosti ekstrakcije i učinkovitijeg uklanjanja interferencija, izabrani postupak pripreme uzorka ispitan je s različitim sorbensima i različitim eluensima. Ispitana su dva različita sorbensa, C18 i florisil, a kao eluensi korišteni su metanol, aceton, voda i oksalna kiselina te njihove smjese. Iskoristivosti ekstrakcije određene su tankoslojnom kromatografijom. Dobiveni rezultati pokazuju da su optimalni uvjeti postignuti miješanjem uzorka sa sorbensom C18 u omjeru 1:4, te eluiranjem s eluensom sastava metanol:voda:0, 5M oksalna kiselina = 70:29, 5:0, 5 (v/v/v).
disperzija matice uzorka kroz čvrstu fazu; flavonoidi; epikatehin; procijanidin B2; čokolada
Bilateralni projekt HR-SLO: Razvoj kromatografskih metoda određivanja proantocijanidina u hrani i prehrambenim dodacima
engleski
Ekstraction of flavonoids from chocolate
nije evidentirano
matrix solid-phase dispersion; flavonoids; epicatechin; procyanidin B2; chocolate
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
26.09.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Zagreb