Pogača uljane repice u hranidbe kokoši nesilica (CROSBI ID 152152)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Janječić, Zlatko ; Mužic, Stjepan ; Pintar, Jasna ; Bedeković, Dalibor ; Voća, Neven ; Šnajder, Nikola
hrvatski
Pogača uljane repice u hranidbe kokoši nesilica
Pogača uljane repice, kao glavni sporedni proizvod pri proizvodnji ulja godinama predstavlja veliki izazov istraživačima i nutricionistima glede njene uporabe u hranidbi kokoši nesilica. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj 8 i 16 % pogače uljane repice domaćeg kultivara Bristol u krmnim smjesama na proizvodna svojstva kokoši nesilica. U pokusu je korišteno 90 kokoši Hrvatica u periodu od 24. do 32. tjedna nesivosti. Kokoši su bile raspoređene u 30 kaveza sa po tri kokoši u svakom. Hranidba kokoši s 8 % (PN-8) i 16 % (PN-16) pogače uljane repice u hrani nije imala (p>0.05) negativan utjecaj na prosječnu masu jaja te prosječnu nesivost kokoši. Kod skupine PN-16 zabilježen je najviši mortalitet (10 %), što je značajno (p<0.05) doprinijelo smanjenju ukupnog broja snešenih jaja tijekom istraživanja. Isto tako je kod skupine PN-16 zabilježen najveći utrošak krmne smjese po kilogramu jajčane mase i prosječno po jednom jajetu. 16 % pogače uljane repice u krmnoj smjesi dovelo je do nešto većih vrijednosti glede čvrstoće ljuske, visine bjelanjka, boje žumanjka i Haugh jedinica, no te razlike nisu bile značajne (p>0.05). Prosječne ocjene za miris, okus, boju i opću ocjenu jaja u skupini PN-16 bile su niže u odnosu na ostale tretmane. Iz svega gore navedenoga vidljivo je da se pogače uljane repice dobivene iz sjemena uljane repice domaćih kultivara Bristol može preporučiti u udjelu od 8 % u krmnim smjesama za kokoši nesilice.
pogača uljane repice; hranidba; kokoši nesilice
nije evidentirano
engleski
Rape seed oil-cake in layers nutrition
nije evidentirano
rape seed oil-cake; feeding process; laying hens
nije evidentirano
Podaci o izdanju
50 (6)
2008.
295-300
objavljeno
0023-4850