Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 406380

Ovisnost doživljaja boli o socijalnom kontekstu


Modić Stanke, Koraljka; Ivanec, Dragutin
Ovisnost doživljaja boli o socijalnom kontekstu // Suvremena psihologija, 11 (2008), 1; 25-39 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Ovisnost doživljaja boli o socijalnom kontekstu
(The dependence of pain expirience on the social context)

Autori
Modić Stanke, Koraljka ; Ivanec, Dragutin

Izvornik
Suvremena psihologija (1331-9264) 11 (2008), 1; 25-39

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Doživljaj boli; tolerancija boli; socijalni kontekt; prisutnost pasivnog promatrača
(Pain expirience; pain tolerance; social context; presence of passive observer)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je provjeriti utjecaj socijalnog konteksta, tj. prisutnosti pomoćne eksperimentatorice kao pasivnog promatrača u eksperimentu, na doživljaj eksperimentalno inducirane boli. Bolni podražaji zadavani su strujanjem vrućeg zraka na dlan sudionica, a mjere doživljaja boli bile su prag boli, tolerancija neugodnog podraživanja te samo-procjene stupnja neugode. Sve sudionice prošle su kroz dvije eksperimentalne situacije u razmaku od desetak dana, a pasivan promatrač uvijek bio prisutan samo u prvoj situaciji mjerenja. Pokazalo se da postoji značajan utjecaj prisutnosti neke pasivne osobe na doživljaj boli: u situaciji kada je mjerenju prisustvovala pasivna osoba sudionicama je trebalo duže vremena da izjave da ih peče te su pokazivale veću toleranciju boli. Pokazalo se, međutim, da eksperimentalna manipulacija nije djelovala na procjenu neugode – sudionice su doživljaj neugode za vrijeme mjerenja i u prvom i u drugom mjerenju procjenjivale jednakim. Kako bi se kontrolirao eventualni utjecaj redoslijeda mjerenja na dobivene učinke, istraživanje je ponovljeno na nezavisnoj kontrolnoj skupini, s tom razlikom da se mjerenje boli i u prvom i drugom mjerenju vršilo bez prisutnosti pasivnog promatrača. U kontrolnoj se skupini nisu pokazale razlike između prvog i drugog mjerenja niti na jednoj mjeri, što navodi na zaključak da se dobivena razlika kod eksperimentalne skupine može pripisati manipulaciji socijalnim kontekstom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Psihologija

Napomena
Rad je kao predavanje prezentiran na skupu 18. Dani Ramira i Zorana Bujasa = 18th Ramiro and Zoran Bujas’ Days, održanom od 13.-15.12.2007., Zagreb, Hrvatska ; uz domacu recenztiju objavljen u Knjizi sažetaka ; Gordana Keresteš, Irma Brković i Ana Butković (ur.) ; Zagreb : Filozofski fakultet, 2007. ; ISBN 9789531753029.POVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-0000000-3295 - Integracija informacija kao osnova cjelovitog doživljavanja (Dragutin Ivanec, )
130-1301422-1421 - Individualne i organizacijske posljedice nesigurnosti posla (Darja Maslić Seršić, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Social Science Citation Index (SSCI)
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • PsycLit (Psychological Abstracts)