Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Studija o značaju tradicionalnih lovišta priobalnim povlačnim alatima (koćicama, kogolom i strašinom) i ribolova obalnim mrežama potegačama te ludrom, zagonicom i fružatom. (CROSBI ID 763690)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Cetinić, Perica ; Jardas, Ivan ; Dadić, Vlado ; Soldo, Alen ; Ferri, Josipa ; Petrić, Mirela ; Škeljo, Frane Studija o značaju tradicionalnih lovišta priobalnim povlačnim alatima (koćicama, kogolom i strašinom) i ribolova obalnim mrežama potegačama te ludrom, zagonicom i fružatom. // Sveučilište u Splitu. 2008.

Podaci o odgovornosti

Cetinić, Perica ; Jardas, Ivan ; Dadić, Vlado ; Soldo, Alen ; Ferri, Josipa ; Petrić, Mirela ; Škeljo, Frane

hrvatski

Studija o značaju tradicionalnih lovišta priobalnim povlačnim alatima (koćicama, kogolom i strašinom) i ribolova obalnim mrežama potegačama te ludrom, zagonicom i fružatom.

Obalne povlačne mreže koćice, kogol i strašin i obalne mreže potegače migavice i girarice su tradicionalni ribolovni alati, kojima se ribolov uglavnom obavlja na livadama morskih cvjetnica, a taj je ribolov u zemljama Europske unije tim ribolovnim alatima na livadama morskih cvjetnica zabranjen. I ostale obalne mreže potegače, kao što su šabakun, oližnica, srdelara i iglicara, su također alati tradicionalnog ribolova, kojima se ribolov u pravilu ne obavlja na morskom dnu, niti na livadama morskih cvjetnica, nego u pelagijalu, jer se tim mrežama potegačama love pelagične vrste ribe. I ribolov ludrom, zagonicom i fružatom, kao specifični i vrlo stari načini ribolova, koji je namijenjen ulovu sparidnih vrsta riba u ljetnom razdoblju je također tradicionalni način ribolova u našem obalnom ribolovu, koji nije poznat za ulov tih vrsta riba na drugim morima. Obzirom da svi navedeni ribolovni alati i načini ribolova imaju posebni značaj za hrvatski priobalni ribolov ne samo zato što su to tradicionalni i specifični ribolovni alati i načini ribolova, koji se od davnine upotrebljavaju na istočnoj jadranskoj obali, o čemu svjedoče mnogi pisani dokumenti, već i zato što bi njihova eventualna zabrana mogla prouzrokovati ozbiljne ekonomske i socijalne posljedice na nekim našim priobalnim područjima, ovaj rad se bavi tim alatima i njihovim uključivanjem u Zajedničku ribarsku politiku EU.

tradicionalna lovišta; priobalni povlačni alati; obalne potegače; tramata

nije evidentirano

engleski

Study on importance of traditional fishing areas of coastal towing fishing gear (koćica, kogol, strašin), beach seines and tramata fishing.

nije evidentirano

traditional fishing areas; coastal towing fishing gear; beach seines; tramata fishing

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Sveučilište u Splitu

2008.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Biologija