Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Artroskopski klizni okretni čvorovi – SMC čvor u odnosu na SAK čvor – biomehanička usporedba primarne čvrstoće i otpora na proklizavanje. (CROSBI ID 550327)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Klobučar, Hrvoje ; Čičak, Nikola ; Bosiljkov, Tomislav ; Tršek, Denis ; Karlović, Sven ; Tripalo, Branko Artroskopski klizni okretni čvorovi – SMC čvor u odnosu na SAK čvor – biomehanička usporedba primarne čvrstoće i otpora na proklizavanje. // Lječnik vjesnik / Anić, Branimir (ur.). Zagreb: Hrvatski liječnički zbor, 2008. str. 53-53

Podaci o odgovornosti

Klobučar, Hrvoje ; Čičak, Nikola ; Bosiljkov, Tomislav ; Tršek, Denis ; Karlović, Sven ; Tripalo, Branko

hrvatski

Artroskopski klizni okretni čvorovi – SMC čvor u odnosu na SAK čvor – biomehanička usporedba primarne čvrstoće i otpora na proklizavanje.

Istraživanje uspoređuje čvrstoću dvaju artroskopskih kliznih okretnih čvorova postavljenih u jednakim uvjetima in vitro. SMC (Samsung Medical Centre) je često korišten manualni čvor. SAK (Secure Arthroscopic Knot) je u cijelosti instrumentalni čvor, lako je usvojiv i mnipulativan. SAK je objavljen prije 10 godina i u tom ga razdoblju autori redovito koriste. Materijal i metode Zakrivljeni metalni držači obloženi su navlaženom jelenjom kožom promjera 2 mm i postavljeni u čeljusti kidalice Universal Testing Machine na udaljenost od 1 cm. Jelenja koža simulira tkivo i sprječava klizanje čvorova na metalnom držaču. Artroskopska kanula postavljena je na jedinstvenu udaljenost u držaču ispred kidalice pri postavljanju svih čvorova. Oko držača postavlja se Orthocord konac čija se oba kraja izvlače kroz kanulu. Čvorovi (8 SMC i 8 SAK) formiraju se izvan kanule, kližu kroz nju i postavljaju se na površinu jelenje kože donjeg držača. Postave se četiri osiguravajuće petlje (alternativno lijeva-desna). Sve čvorove izvodi ista osoba uz korištenje instrumenta za guranje čvorova. Konstrukcija čvora predoptereti se sa 7 N i distrahira dinamikom 0, 1 mm/s. Mjeri se krajnje zatajenje (proklizavanje ili pucanje) i kliničko zatajenje (tj. sila kod koje se čvor rastegne za 3 mm). Rezultati Kliničko zatajenje SAK čvora je 249± 29 N, a SMC čvora 191± 40 N. Ta je razlika statistički značajna na razini 5%. Krajnje zatajenje SAK čvora je 292± 34 N, a SMC čvora 276± 39 N, no bez statistički značajne razlike među njima. SAK je zatajio pucanjem u 7 od 8 mjerenja, a SMC u po 4 slučaja pucanjem i proklizavanjem. Rasprava / zaključak Istraživanje simulira postavljanje artroskopskih čvorova tijekom operacijskog zahvata. Oba čvora su podjednako čvrsta obzirom na krajnje zatajenje, no SAK čvor je otporniji na kliničko zatajenje u usporedbi sa SMC čvorom. Autori preporučaju SAK čvor kao jednostavan i siguran artroskopski klizni okretni čvor.

okretni čvor; SAK; SMC

nije evidentirano

engleski

Arthroscopic flip knot comparison beetwen SAK and SMC knot

nije evidentirano

flip knot; SAK; SMC

nije evidentirano

Podaci o prilogu

53-53.

2008.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Lječnik vjesnik

Anić, Branimir

Zagreb: Hrvatski liječnički zbor

Podaci o skupu

Hrvatski ortopedski kongres s međunarodnim sudjelovanjem

predavanje

07.11.2008-09.11.2008

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti