Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 405816

Privatna svijest o sebi kao višedimenzionalni konstrukt


Huić, Aleksandra
Privatna svijest o sebi kao višedimenzionalni konstrukt // 19. Dani Ramira i Zorana Bujasa: Program i sažeci priopćenja / Ljubotina, Damir ; Kamenov, Željka ; Mikac, Una ; Urch, Dražen (ur.).
Zagreb: Filozofski fakultet, Zagreb, 2009. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Privatna svijest o sebi kao višedimenzionalni konstrukt
(Private Self-Consciousness as a Multi-Dimensional Construct)

Autori
Huić, Aleksandra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
19. Dani Ramira i Zorana Bujasa: Program i sažeci priopćenja / Ljubotina, Damir ; Kamenov, Željka ; Mikac, Una ; Urch, Dražen - Zagreb : Filozofski fakultet, Zagreb, 2009

ISBN
978-953-175-339-5

Skup
19. Dani Ramira i Zorana Bujasa, međunarodni psihologijski znanstveni skup

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 22. - 25. 04. 2009

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Privatna svijest o sebi; validacija; konstruktna valjanost; Skala privatne svijesti o sebi
(Private self-consciousness; validation; construct validity; Private Self-Consciousness Scale)

Sažetak
Privatna svijest o sebi odnosi se na tendenciju pojedinca da svoju pažnju usmjerava na one „ skrivene“ aspekte sebe koji nisu dostupni vanjskom opažanju. Prema sadašnjem gledištu radi se o jednostavnom konstruktu koji je operacionaliziran jednodimenzionalnom skalom. Suvremene teorije o složenosti samopoimanja te kontradiktornosti u dosadašnjim istraživanjima privatne svijesti o sebi upućuju da se ipak radi o složenom konstruktu. Cilj ovog istraživanja bio je konstrukcija i validacija nove skale namijenjene ispitivanju privatne svijesti o sebi. Izrada skale pratila je novu teorijsku konceptualizaciju koja ima dvije glavne pretpostavke: (A) privatna svijest o sebi ima složenu, trodimenzionalnu strukturu – svijest o svojim emocijama, kognicijama i tjelesnim doživljajima ; (B) pojedinci se međusobno razlikuju s obzirom na tendenciju usmjeravanja pažnje na pojedine aspekte sebe. S obzirom na osjetljivost predmeta istraživanja koja je onemogućavala istovremenu primjenu velikog broja čestica u prvom koraku su, na istim sudionicima (N=153) primijenjene četiri različite skale – svijest o kognicijama, svijest o emocijama, svijest o tjelesnim doživljajima te općenito svijest o sebi. Na temelju rezultata psihometrijske analize formirana je nova preliminarna verzija skale od 44 čestice koja mjeri sve pretpostavljene dimenzije. Nova verzija primjenjena je na uzorku od 142 sudionika. Na temelju psihometrijske analize ponovno se pristupilo skraćivanju skale. U krajnjem koraku finalna verzija skale primijenjena je zajedno s upitnicima namijenjenima utvrđivanju konvergentne i divergentne valjanosti (Skala potrebe za spoznajom, Skala potrebe za emocijama, Skala emocionalne kompetentnosti, IPIP 300, Upitnik svijesti o svojem tijelu). U radu su prikazani rezultati pojedinih koraka u konstrukciji skale, psihometrijske karakteristike finalne verzije te pokazatelji konstruktne valjanosti nove skale.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-1301422-1420 - Uloga socio-kognitivnih procesa u samoregulaciji i interpersonalnim odnosima (Željka Kamenov, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Aleksandra Huić, (309191)