Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Procjena činitelja uspješnosti mobilno- protetske terapije u pacijenata s različitim protetskim radovima (CROSBI ID 353765)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Petričević, Nikola Procjena činitelja uspješnosti mobilno- protetske terapije u pacijenata s različitim protetskim radovima / Čelebić, Asja (mentor); Zagreb, Stomatološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Petričević, Nikola

Čelebić, Asja

hrvatski

Procjena činitelja uspješnosti mobilno- protetske terapije u pacijenata s različitim protetskim radovima

Za mjerenje kvalitete života ovisne o oralnome zdravlju (OHRQoL) u svijetu se najčešće koristi Oral Health Impact Profile (OHIP) upitnik. Zato su duža i kraća verzija upitnika prevedene s engleskog na hrvatski jezik (OHIP-CRO49 i OHIP- CRO14). Upitnici su pokazali zadovoljavajuća psihometrijska svojstva u hrvatskoj populaciji. U općoj populaciji nije bio značajne razlike u OHRQoL između spolova, ali su kod protetskih pacijenata žene bile nezadovoljnije prije početka terapije. Svaka završena protetska terapija značajno je poboljšala OHRQoL. Najveći utjecaj na poboljšanje OHRQoL ima samoprocjena oralnog zdravlja prije terapije (18, 2%), a manje ekonomski i socijalni status, opće zdravlje, mjesečna primanja i stupanj obrazovanja (4, 3%). Promjena OHRQoL nije povezana s dobi, brojem preostalih zuba i kliničkom procjenom kvalitete starih proteza. OHRQoL nakon terapije najbolja je kod pacijenata s fiksnim radovima, zatim slijede djelomična proteza, kombinacija djelomične i potpune proteze, zatim opća populacija, potpuna proteza i pokrovna na implantatima. Najveće poboljšanje OHRQoL (najveći efekt terapije) bilo je u skupini pacijenata koji su fiksno- protetski rad zamijenili potpunom protezom i u pacijenata koji su dobili proteze na implantatima, a najmanje kod zamjene fiksnog rada u djelomičnu protezu. Ipak je OHRQoL nakon terapije najlošija kod pacijenata s promjenom fiksnog rada u potpunu protezu, a najbolja kod pacijenata koji su djelomičnu protezu zamijenili potpunom. Metodom posteriornih indeksa utvrđeno je da na resorpciju grebena značajno utječe gubitak stražnjih zuba u mandibuli, a ne utječu spol, dob i Eichner klasifikacija. Najveća gustoća mandibule izmjerena je kod pacijenata s fiksnim radovima, zatim s djelomičnim protezama, a najmanja je kod nosilaca potpunih proteza.

OHIP ; psihometrija ; protetika ; terapija ; resorpcija ; denzitometrija ; alveolarni greben

nije evidentirano

engleski

Assesment of the factors related to the success of the removable prosthodontic treatment in the patients with different prosthodontic appliances.

nije evidentirano

OHIP ; psihometry ; prosthodontics ; therapy ; resorption ; densitometry ; alveolar ridge

nije evidentirano

Podaci o izdanju

204

04.06.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Stomatološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Dentalna medicina