Rast plijesni Aspergillus flavus ATCC 26949 na prženim zrnima kave i biosinteza aflatoksina (CROSBI ID 86509)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Duraković, Lejla ; Delaš, Frane ; Radić, Božica ; Duraković, Senadin
hrvatski
Rast plijesni Aspergillus flavus ATCC 26949 na prženim zrnima kave i biosinteza aflatoksina
Istražen je utjecaj rasta odabranog soja aflatoksikogene plijesni A. flavus ATCC 26949 u pokusnim parametrima uzogoja na biosintezu aflatoksina. Pokusi su provedeni na prženim zrnima dekofeinirane kave i kave s kofeinom u stacionarnoj kulturi na temperaturi 20 do 35 stupnjeva C i masenog udjela vode u supstsratu od 0.15 do 0.4. Rast je odabranog soja plijesni praćen kvantitativnim određivanjem hitina, a koncentracija aflatoksina mjerena je fluoridenzitometrom. Dokazano je da zrnje pržene kave bez kofeina može poslužiti kao pogodan supstrat za rast pokusne plijesni i biosintezu aflatoksina B1 (AFB1), ali ne iz sintezu aflatoksina G1 (AFG1). Tijekom uzgoja na prženom zrnju kave s kofeinom plijesan je dobro rasla, ali nije sintetizirala aflatoksine.
aflatoksin; rast plijesni; Aspergillus flavus
nije evidentirano
engleski
Growth and aflatoxin accumulation by Aspergillus flavus on roasted coffee beans
nije evidentirano
aflatoxin; moulds growth; Aspergillus flavus
nije evidentirano
Podaci o izdanju
49 (9)
2000.
377-381-x
objavljeno
0022-9830