Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Rast plijesni Aspergillus flavus ATCC 26949 na prženim zrnima kave i biosinteza aflatoksina (CROSBI ID 86509)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Duraković, Lejla ; Delaš, Frane ; Radić, Božica ; Duraković, Senadin Rast plijesni Aspergillus flavus ATCC 26949 na prženim zrnima kave i biosinteza aflatoksina // Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske, 49 (2000), 9; 377-381-x

Podaci o odgovornosti

Duraković, Lejla ; Delaš, Frane ; Radić, Božica ; Duraković, Senadin

hrvatski

Rast plijesni Aspergillus flavus ATCC 26949 na prženim zrnima kave i biosinteza aflatoksina

Istražen je utjecaj rasta odabranog soja aflatoksikogene plijesni A. flavus ATCC 26949 u pokusnim parametrima uzogoja na biosintezu aflatoksina. Pokusi su provedeni na prženim zrnima dekofeinirane kave i kave s kofeinom u stacionarnoj kulturi na temperaturi 20 do 35 stupnjeva C i masenog udjela vode u supstsratu od 0.15 do 0.4. Rast je odabranog soja plijesni praćen kvantitativnim određivanjem hitina, a koncentracija aflatoksina mjerena je fluoridenzitometrom. Dokazano je da zrnje pržene kave bez kofeina može poslužiti kao pogodan supstrat za rast pokusne plijesni i biosintezu aflatoksina B1 (AFB1), ali ne iz sintezu aflatoksina G1 (AFG1). Tijekom uzgoja na prženom zrnju kave s kofeinom plijesan je dobro rasla, ali nije sintetizirala aflatoksine.

aflatoksin; rast plijesni; Aspergillus flavus

nije evidentirano

engleski

Growth and aflatoxin accumulation by Aspergillus flavus on roasted coffee beans

nije evidentirano

aflatoxin; moulds growth; Aspergillus flavus

nije evidentirano

Podaci o izdanju

49 (9)

2000.

377-381-x

objavljeno

0022-9830

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti