Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Genotipizacija kvasca Dekkera bruxellensis pomoću RAPD metode (CROSBI ID 353742)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Hablanić, Barbara Genotipizacija kvasca Dekkera bruxellensis pomoću RAPD metode / Svetec, Ivan-Krešimir (mentor); Štafa, Anamarija ; Bajić, Ana (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2008

Podaci o odgovornosti

Hablanić, Barbara

Svetec, Ivan-Krešimir

Štafa, Anamarija ; Bajić, Ana

hrvatski

Genotipizacija kvasca Dekkera bruxellensis pomoću RAPD metode

Kvasac Dekkera (Brettanomyces) bruxellensis vrlo je čest uzročnik kvarenja vina zbog čega je veliki interes posvećen razvoju brzih metoda za njegovu detekciju. Cilj ovog rada bio je provesti analizu kvasaca Dekkera bruxellensis i kvasca Saccharomyces cerevisiae metodom RAPD (engl. Randomly Amplified Polymorphic DNA). U tu svrhu korištena su 2 izolata kvasca D. bruxellensis Van der Walt, sojevi CBS 2499 i CBS 74, te kvasac Saccharomyces cerevisiae soj BY 4741. Kvasci su iz pojedinačnih kolonija uzgojeni na krutim i tekućim hranjivim podlogama te je iz njih izolirana genomska DNA. Nakon optimizacije uvjeta RAPD metode rezultati su provjereni gel-elektroforezom. Rezultati dobiveni u ovom radu ukazuju na to da je RAPD analiza pogodna ne samo za razlikovanje kvasaca S. cerevisiae i D. bruxellensis vec i za razlikovanje dva različita soja kvasca D. bruxellensis.

Dekkera/Brettanomyces bruxellensis; lančana reakcija polimeraze; RAPD metoda; polimorfizam DNA

nije evidentirano

engleski

RAPD genotyping of yeast Dekkera bruxellensis

nije evidentirano

Dekkera/Brettanomyces bruxellensis; PCR; RAPD; DNA polymorphism

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

01.09.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija