Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 404757

Franjo Tuđman i problem stvaranja hrvatske države


Sadkovich, James
Franjo Tuđman i problem stvaranja hrvatske države // Časopis za suvremenu povijest, 40 (2008), 1; 1-308 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Franjo Tuđman i problem stvaranja hrvatske države
(Franjo Tuđman and the Problem of Creation of the Croatian State)

Autori
Sadkovich, James

Izvornik
Časopis za suvremenu povijest (0590-9597) 40 (2008), 1; 1-308

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Tuđman; Republika Hrvatska; Republika Bosna i Hercegovina; Jugoslavija; Jugoslavenska narodna armija; pobunjeni Srbi; Slobodan Milošević; revizija povijesti
(Tuđman; Republic of Croatia; Bosnia and Herzegovina; Yugoslavia; Yugoslav Army . Rebel Serbs; Milošević)

Sažetak
Autor naglašava da se od povjesničara očekuje revizija postojećih rezultata u historiografiji, a da su nove interpretacije nužne ako želimo ispraviti pogreške prethodnika. Svrha ovog članka identifikacija je nekih prepreka na koje su nailazili F. Tuđman i njegova vlada, u cilju da stvore hrvatsku državu. Teze o tome da je Tuđman vodio dvostruku politiku i da je želio sa S. Miloševićem podijeliti Bosnu i Hercegovinu temelje se na nerazumijevanju njegovih ideoloških pogleda i politike te stvarnosti 1990-ih. Naime, Tuđman je inzistirao na suradnji s hrvatskim Srbima, ali nije želio srpskim pobunjenicima dati četvrtinu hrvatskoga državnog teritorija. Također je htio zaštititi Hrvate izvan Hrvatske, a hrvatsko iseljeništvo vratiti u domovinu. Njegov ideal bila je Hrvatska koja će obuhvatiti što više Hrvata, ali je također svoju politiku oblikovao u skladu sa zahtjevima međunarodne zajednice. Svojim glavnim ciljevima proglasio je stvaranje suverene Hrvatske i njezinu reintegraciju u Europu. Dosljedno je težio suradnji s političkim vođama u susjedstvu i s međunarodnom zajednicom. Želio je izbjeći građanski rat, a nakon njegova izbijanja tražio je rješenja kako bi se sukobi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini okončali. Nije spletkario kako bi uništio Bosnu i Hercegovinu. On je težio političkim odnosno diplomatskim rješenjima, a vojne akcije poduzimao je nevoljko.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
019-0190612-0600 - Katolička crkva u susretu s ideologijama i političkim programima (Jasna Turkalj, )

Ustanove
Hrvatski institut za povijest, Zagreb

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)