Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 404315

Zaštita osobe u radnom odnosu od načela do realizacije


Učur, Marinko
Zaštita osobe u radnom odnosu od načela do realizacije // Zbornik Pravnog fakulteta Sveu� i� ta u Rijeci, 29 (2008), 1; 557-578 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 404315 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zaštita osobe u radnom odnosu od načela do realizacije
(Employed Person's Protection, from a Principle to Its Realization)

Autori
Učur, Marinko

Izvornik
Zbornik Pravnog fakulteta Sveu� i� ta u Rijeci (1330-349X) 29 (2008), 1; 557-578

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
radno pravo; radni odnosi; načela; zaštita osobe radnika; zaštita prava na radu; reguliranje; realiziranje i zaštita
(Labour Law; employment; principles; protection of a worker as a person; employment rights protection; regulating; realization; protection.)

Sažetak
Radni odnosi su srce društvenih i drugih odnosa ljudi na radu i u vezi s radom. Uređeni su brojnim heteronomnim i autonomnim pravnim normama. To uređivanje nalazi svoj osnov u Ustavu Republike Hrvatske i u brojnim univerzalnim vrelima radnoga prava i prava zaštite na radu, ali i u načelima suvremenog, modernog i demokratskog Radnog prava. Među najznačajnija načela, nezaobilazna su: načela zaštite osobe-radnika i zaštita prava na radu i u vezi s radom. U ovom radu se to objašnjava navodeći brojna vrela kako heteronomna tako i autonomna, ističući opća (osnovna) i posebna pravila iznad kojih su navedena načela, odnosno koja su navedena načela, odnosno koja su otjelovljena u tim normama i njima zaštićena. Ta načela imaju normativno, logično i realno značenje. U zahtjevnim, složenim i specifičnim radnim odnosima javljaju se brojni subjekti u reguliranju, realiziranju i u zaštiti tih odnosa. Od stvaranja pravne norme do njihove realizacije, kada su u pitanju zaštita osoba – radnika i prava u radnom odnosu, dešavaju se velike promjene pa i protupravna ponašanja subjekata i (drugih) u tim odnosima. To se prati i u bogatoj praksi socijalnih partnera, inspekcija i sudova, u primjeni normi univerzalnih vrela, prava EU, Ustava RH, zakona i podzakonskih akata, te brojnih normi u autonomnim općim aktima poslodavaca.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Projekti:
115-1151212-2637 - Socijalna sigurnost i tržišno natjecanje - europski zahtjevi i hrvatska rješenja (Bodiroga-Vukobrat, Nada, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Pravni fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Marinko Učur (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Učur, Marinko
Zaštita osobe u radnom odnosu od načela do realizacije // Zbornik Pravnog fakulteta Sveu� i� ta u Rijeci, 29 (2008), 1; 557-578 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Učur, M. (2008) Zaštita osobe u radnom odnosu od načela do realizacije. Zbornik Pravnog fakulteta Sveu� i� ta u Rijeci, 29 (1), 557-578.
@article{article, author = {U\v{c}ur, M.}, year = {2008}, pages = {557-578}, keywords = {radno pravo, radni odnosi, na\v{c}ela, za\v{s}tita osobe radnika, za\v{s}tita prava na radu, reguliranje, realiziranje i za\v{s}tita}, journal = {Zbornik Pravnog fakulteta Sveu and \#65533; i and \#65533; ta u Rijeci}, volume = {29}, number = {1}, issn = {1330-349X}, title = {Za\v{s}tita osobe u radnom odnosu od na\v{c}ela do realizacije}, keyword = {radno pravo, radni odnosi, na\v{c}ela, za\v{s}tita osobe radnika, za\v{s}tita prava na radu, reguliranje, realiziranje i za\v{s}tita} }
@article{article, author = {U\v{c}ur, M.}, year = {2008}, pages = {557-578}, keywords = {Labour Law, employment, principles, protection of a worker as a person, employment rights protection, regulating, realization, protection.}, journal = {Zbornik Pravnog fakulteta Sveu and \#65533; i and \#65533; ta u Rijeci}, volume = {29}, number = {1}, issn = {1330-349X}, title = {Employed Person's Protection, from a Principle to Its Realization}, keyword = {Labour Law, employment, principles, protection of a worker as a person, employment rights protection, regulating, realization, protection.} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • HeinOnline


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Sociological Abstracts
  • Worldwide Political Science Abstracts

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font