Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Važnost i uloga ovaca i koza u mediteranskom području (CROSBI ID 151704)

Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni)

Mioč, Boro ; Pavić, Vesna ; Prpić, Zvonimir ; Vnučec, Ivan Važnost i uloga ovaca i koza u mediteranskom području Blatski ljetopis, 5 (2014), 59-72

Podaci o odgovornosti

Mioč, Boro ; Pavić, Vesna ; Prpić, Zvonimir ; Vnučec, Ivan

hrvatski

Važnost i uloga ovaca i koza u mediteranskom području

Hrvatsko priobalje i otoci imaju dugu tradiciju uzgoja ovaca i koza te proizvodnje mesa, mlijeka, sira, vune, vlakna i kože, čija se ekonomska važnost često mijenjala kroz povijest. Zbog izražene otpornosti, iznimnih mogućnosti prilagodbe i izdržljivosti, ovce i koze su dominantne vrste u stočarskoj proizvodnji Sredozemlja. Zbog nepristupačnih, kamenitih i krševitih terena, vrlo oskudne vegetacije, ovce i koze su najbrojnije od svih vrsta domaćih životinja koje se uzgajaju na našim priobalnim i otočkim područjima. Ovčarska i kozarska proizvodnja temelji se na brojnim izvornim pasminama kombiniranih proizvodnih osobina (meso, mlijeko, vuna, koža). Upravo je naša otočka, primorska i dalmatinska janjetina mnogima najdraža i najcjenjenija namirnica životinjskog podrijetla. U posljednje vrijeme u navedenim područjima sve je zastupljenija mužnja ovaca i koza. Proizvodnjom mlijeka i preradom u autohtoni sir povećava se dohodovnost obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, čuva se tradicija i obilježja prepoznatljivosti pojedinih krajeva i obogaćuje gastronomska ponuda. Radi veće ekonomske učinkovitosti, janjad i jarad kolju se u ranoj životnoj dobi (prije odbića) i male tjelesne mase (8-12 kg), kako bi se što više mlijeka preradilo u sir.

ovce; koze; Mediteran; janjetina; sir

nije evidentirano

engleski

Importance and role of sheep and goats in Mediterranean area

nije evidentirano

sheep; goats; Mediterranean; lamb meat; cheese

nije evidentirano

Podaci o izdanju

5

2014.

59-72

objavljeno

1332-7238

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)