Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 403869

Važnost i uloga ovaca i koza u mediteranskom području


Mioč, Boro; Pavić, Vesna; Prpić, Zvonimir; Vnučec, Ivan
Važnost i uloga ovaca i koza u mediteranskom području // Blatski ljetopis, 5 (2014), 59-72 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)


CROSBI ID: 403869 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Važnost i uloga ovaca i koza u mediteranskom području
(Importance and role of sheep and goats in Mediterranean area)

Autori
Mioč, Boro ; Pavić, Vesna ; Prpić, Zvonimir ; Vnučec, Ivan

Izvornik
Blatski ljetopis (1332-7238) 5 (2014); 59-72

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni

Ključne riječi
ovce; koze; Mediteran; janjetina; sir
(sheep; goats; Mediterranean; lamb meat; cheese)

Sažetak
Hrvatsko priobalje i otoci imaju dugu tradiciju uzgoja ovaca i koza te proizvodnje mesa, mlijeka, sira, vune, vlakna i kože, čija se ekonomska važnost često mijenjala kroz povijest. Zbog izražene otpornosti, iznimnih mogućnosti prilagodbe i izdržljivosti, ovce i koze su dominantne vrste u stočarskoj proizvodnji Sredozemlja. Zbog nepristupačnih, kamenitih i krševitih terena, vrlo oskudne vegetacije, ovce i koze su najbrojnije od svih vrsta domaćih životinja koje se uzgajaju na našim priobalnim i otočkim područjima. Ovčarska i kozarska proizvodnja temelji se na brojnim izvornim pasminama kombiniranih proizvodnih osobina (meso, mlijeko, vuna, koža). Upravo je naša otočka, primorska i dalmatinska janjetina mnogima najdraža i najcjenjenija namirnica životinjskog podrijetla. U posljednje vrijeme u navedenim područjima sve je zastupljenija mužnja ovaca i koza. Proizvodnjom mlijeka i preradom u autohtoni sir povećava se dohodovnost obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, čuva se tradicija i obilježja prepoznatljivosti pojedinih krajeva i obogaćuje gastronomska ponuda. Radi veće ekonomske učinkovitosti, janjad i jarad kolju se u ranoj životnoj dobi (prije odbića) i male tjelesne mase (8-12 kg), kako bi se što više mlijeka preradilo u sir.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780469-0396 - Mesne odlike hrvatskih pasmina ovaca (Mioč, Boro, MZOS ) ( POIROT)
178-1780469-0400 - Genetske i fenotipske odlike izvornih hrvatskih pasmina ovaca (Pavić, Vesna, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivan Vnučec (autor)

Avatar Url Vesna Pavić (autor)

Avatar Url Zvonimir Prpić (autor)

Avatar Url Boro Mioč (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Mioč, Boro; Pavić, Vesna; Prpić, Zvonimir; Vnučec, Ivan
Važnost i uloga ovaca i koza u mediteranskom području // Blatski ljetopis, 5 (2014), 59-72 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
Mioč, B., Pavić, V., Prpić, Z. & Vnučec, I. (2014) Važnost i uloga ovaca i koza u mediteranskom području. Blatski ljetopis, 5, 59-72.
@article{article, year = {2014}, pages = {59-72}, keywords = {ovce, koze, Mediteran, janjetina, sir}, journal = {Blatski ljetopis}, volume = {5}, issn = {1332-7238}, title = {Va\v{z}nost i uloga ovaca i koza u mediteranskom podru\v{c}ju}, keyword = {ovce, koze, Mediteran, janjetina, sir} }
@article{article, year = {2014}, pages = {59-72}, keywords = {sheep, goats, Mediterranean, lamb meat, cheese}, journal = {Blatski ljetopis}, volume = {5}, issn = {1332-7238}, title = {Importance and role of sheep and goats in Mediterranean area}, keyword = {sheep, goats, Mediterranean, lamb meat, cheese} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font