Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 403843

Odnos energetske gustoće i cijene hrane na hrvatskom tržištu


Koludrović, Tonča
Odnos energetske gustoće i cijene hrane na hrvatskom tržištu 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Odnos energetske gustoće i cijene hrane na hrvatskom tržištu
(The relation between energy density and food prices on Croatian market)

Autori
Koludrović, Tonča

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.09

Godina
2008

Stranica
23

Mentor
Colić Barić, Irena

Ključne riječi
Cijene; energetska gustoća; pretilost
(Prices; energy density; obesity)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati učinak kojeg cijene imaju na prehranu odnosno pokazati kako ekonomska ograničenja mogu imati veliki utjecaj na odabir hrane, a time i na zdravlje pojedinca. Naime, prehrana bogata cijelovitim žitaricama, krtim mesom, niskomasnim mliječnim proizvodima, povrćem i voćem povezana je s manjim rizikom od pretilosti i boljim zdravstvenim stanjem, ali je riječ o skupljoj hrani. S druge strane, prehrana bogata šećerima i mastima koja je energetski bogata, ali nutritivno siromašna cijenom je dosta pristupačnija, ali može voditi do pretilosti, a tako i do niza kroničnih bolesti. Cijene namirnica različite energetske gustoće sakupljene su u tri veće trgovine hranom na području grada Zagreba. Rezultati ukazuju, uz neznatna odstupanja, da su kvalitetnije namirnice bile skuplje od onih niže hranjive vrijednosti. Stoga, nužno je poduzeti određene mjere na nacionalnoj razini da hrana veće hranjive, a manje energetske vrijednosti ima niže cijene od hrane sa suprotnim karakteristikama kako bi se potaknuo unos takve hrane. Time bi se poboljšala i kakvoća prehrane većeg broja potrošača.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb