Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj dodatka organskog spoja na procese korozije uzoraka legure AlMg3 u 0, 1 M HCl i 3% NaCl (CROSBI ID 353675)

Ocjenski rad | diplomski rad

Sabljić, Mario Utjecaj dodatka organskog spoja na procese korozije uzoraka legure AlMg3 u 0, 1 M HCl i 3% NaCl / Berković, Katarina (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Sabljić, Mario

Berković, Katarina

hrvatski

Utjecaj dodatka organskog spoja na procese korozije uzoraka legure AlMg3 u 0, 1 M HCl i 3% NaCl

U ovom radu istraženo je djelovanje novosintetiziranog organskog spoja, 3– hidroksi– 4– hidroksiiminometil– 5– hidroksimetil– 2– metil– 1– (4'– nitrofenacil) piridinijevog bromida, na procese korozije uzoraka legure AlMg3, izloženih djelovanju otopina (0, 1 M HCl i 3%– tna NaCl). Određivanja su provedena gravimetrijskom metodom, pri temperaturama od 25 °C, 55 °C, 70 °C i 80 °C. Istraživani spoj je dodan otopinama (0, 1 M HCl i 3%– tna NaCl), u koncentracijama 10– 3, 10– 4 10– 5 mol L– 1. na osnovu vrijednosti brzina korozije uzoraka legure AlMg3, određene su vrijednosti energija aktivacije. Novosintetizirani organski spoj djeluje kao inhibitor korozije uzorka legure AlMg3 u 0, 1 M otopini HCl i u 3%– tnoj otopini NaCl. Na nižim temperaturama najbolje djelovanje ima otopina spoja koncentracije 10– 5 mol L– 1, a pri višim temperaturama otopina spoja koncentracija 10– 3 mol L– 1.

ambalaža; inhibitori; korozija; legura AlMg3; piridinijeve soli.

nije evidentirano

engleski

Influence of organic compuound on the corrosion of AlMg3 alloy in 0.1 M HCl and 3% NaCl

nije evidentirano

aluminium alloys; corrosion; inhibitors; packaging; pyridinium

nije evidentirano

Podaci o izdanju

39

05.05.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija