Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 403773

Ličnost i socijalno poželjno odgovaranje: možemo li razdvojiti egoističko i moralističko iskrivljavanje?


Galić, Zvonimir; Tonković, Maša; Jerneić, Željko
Ličnost i socijalno poželjno odgovaranje: možemo li razdvojiti egoističko i moralističko iskrivljavanje? // XVI. Dani psihologije u Zadru - sažetci radova / Vulić Prtorić, Anita ; et.al (ur.).
Zadar: Sveučilište u Zadru, Odjel za psihologiju, 2008. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Ličnost i socijalno poželjno odgovaranje: možemo li razdvojiti egoističko i moralističko iskrivljavanje?
(Personality and socially desirable responding: Can we differentiate egoistic and moralistic bias?)

Autori
Galić, Zvonimir ; Tonković, Maša ; Jerneić, Željko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XVI. Dani psihologije u Zadru - sažetci radova / Vulić Prtorić, Anita ; et.al - Zadar : Sveučilište u Zadru, Odjel za psihologiju, 2008

Skup
16. Dani psihologije u Zadru

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 29.-31.05. 2008

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Ličnost; socijalno poželjno odgovaranje; egoističko iskrivljavnje; moralističko iskrivljavanje
(Personality; social desirability; egoistic bias; moralistic bias)

Sažetak
Novija istraživanja pokazuju da iskrivljavanje u doživljavanju i opisivanju sebe nije jednodimenzionalno (poželjno-nepoželjno) nego se grupira u dvije sadržajne domene: egoističku i moralističku. Egoističko iskrivljavanje odnosi se na težnju pojedinca da ističe vlastitu talentiranost i društveni značaj, a moralističko na pretjeranu tendenciju prikazivanja iznimno dobrom osobom koja se pažljivo pridržava normi i izbjegava društveno neprihvatljiva ponašanja. Oba oblika iskrivljavanja očituju se u samoiskazima ispitanika na upitnicima ličnosti i skalama socijalno poželjnog odgovaranja. U prostoru osobina ličnosti, egoističko iskrivljavanje odražava se u isticanju vlastite ekstrovertiranosti, intelekta i emocionalne stabilnosti, a moralističko u pretjerivanju u vlastitoj ugodnosti i savjesnosti. Prema Paulhusu (2006) obje vrste iskrivljavanja imaju svjesne i nesvjesne aspekte, a moguće ih je izmjeriti skalama novo-konstruiranog Sveobuhvatnog inventara socijalno poželjnog odgovaranja (CIDR). Cilj našeg rada je provjeriti pretpostavku da je prikazivanje u socijalno poželjnom svjetlu moguće razdvojiti na moralističko i egoističko iskrivljavanje. U tu svrhu provjeravali smo kako se ta dva oblika iskrivljavanja očituju na skalama socijalno poželjnog odgovaranja, upitnicima ličnosti i njihovim međusobnim vezama. Nezavisne skupine sudionika ispunjavale su 5-faktorski upitnik ličnosti i skale socijalne poželjnosti u situaciji iskrenog odgovaranja te u situacijama u kojima smo poticali egoističko odnosno moralističko iskrivljavanje. Rezultati su potvrdili da sudionici u situacijama egoističkog i moralističkog iskrivljavanja postižu najviše rezultate na odgovarajućim skalama Paulhusovog CIDR-a. S druge strane, rezultati na upitnicima ličnosti i njihove relacije sa skalama socijalne poželjnosti pružaju tek djelomičnu potporu razdvajanju dviju vrsta iskrivljavanja. U radu ćemo raspraviti teorijske implikacije nalaza te praktičnu upotrebljivost skala namijenjenih mjerenju ovih dviju vrsta iskrivljavanja odgovora.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-0000000-3282 - Ličnost i socijalo poželjno odgovaranje (Željko Jerneić, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb