Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 40340

Određivanje mjesečnih i godišnjih koeficijenata otjecanja na primjeru sliva krškog izvora Gradole


Bonacci, Ognjen
Određivanje mjesečnih i godišnjih koeficijenata otjecanja na primjeru sliva krškog izvora Gradole // Hrvatske vode, 8 (2000), 32; 225-234 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Određivanje mjesečnih i godišnjih koeficijenata otjecanja na primjeru sliva krškog izvora Gradole
(Determining of monthly and annual runoff coefficients on the example of the catchment area of the karst spring Gradole)

Autori
Bonacci, Ognjen

Izvornik
Hrvatske vode (1330-1144) 8 (2000), 32; 225-234

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Koericijent otjecanja; hidrologija krša; temperatura zraka; glavna krivulja iscrpljenja; izvor gradole (Istra)
(Karst hydrology; Air temperatur;Master depletion curve; Gradole spring (Istria))

Sažetak
Cilj članka je da se ukaže na probleme te iznese metode i putem njih izračuna mjesečne i godišnje koeficijente otjecanja na slivovima Dinarskog krša s površinom manjom od 200 km2. Prikazan je primjer sliva krškog izvora Gradole čija površina iznosi 114 km2. Sliv se nalazi u područnu sjevernomediteranske klime. Prosječna godišnja oborina sliva iznosi 985,7 mm, prosječna temperatura zraka na slivu je 11,36 oC a prosječni protok izvora Gradole je 1,98 m3s-1. Svi navedeni podaci odnose se na razdoblje vremena 1987.-1998. U članku je provedena autokorelacijska analiza dnevnih i mjesečnih protoka izvora te mjesečnih oborina palih na sliv. Posebna pažnja usredotočena je na određivanje mjesečnih koeficijenata otjecanja. Pokazalo se da vremenski učinak onemogućava korištenje definicijskog izraza 1 jer se njime dobivaju čak u oko 25 posto slučajeva vrijednosti veće od jedinice što je teorijski nemoguće. Stoga su predložena dva drugačija pristupa od kojih jedan koristi glavnu krivulju iscrpljenja. Ovim postupkom dobiju se prihvatljive i fizički dobro utemeljene vrijednosti prosječnih višegodišnjih mjesečnih koeficijenata otjecanja. Tako dobivene vrijednossti mogu se koristiti za regionalne analize ali i za potrebe upravljanja vodnim resursima u kršu. Pokazana je i čvrsta međuzavisnost između prosječnih mjesečnih temperatura zraka sliva i prosječnih mjesečnih otjecajnih koeficijenata. Ukazano je na značajan utjecaj raspodjele oborina tijekom godine na vrijednost godišnjeg koeficijenta otjecanja koji se za sliv Gradole kreće od 0,356 do 0,763 s tim da mu prosječna vrijednost iznosi oko 0,57.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GrađevinarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
083171

Ustanove
Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije, Split

Autor s matičnim brojem:
Ognjen Bonacci, (4434)