Sadržaj bjelančevina i urod zrna genotipova jarog ječma u različitim proizvodnim uvjetima (CROSBI ID 151549)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Lalić, Alojzije ; Kovačević, Josip ; Gordana, Šimić, Gordana ; Novoselović, Dario ; Abičić, Ivan ; Lenart, Lidija ; Guberac, Vlado
hrvatski
Sadržaj bjelančevina i urod zrna genotipova jarog ječma u različitim proizvodnim uvjetima
U pokusima s četiri sorte jarog ječma (Astor, Fran, Matej i Scarlett) tijekom pet godina (2004.-2008.) na dva lokaliteta (Osijek i Nova Gradiška) istraživan je interakcijski učinak sorta*okolina AMMI1 i AMMI2 modelom za urod zrna i količinu bjelančevina u zrnu. Analizom varijance za urod zrna utvrđeni su značajni učinci godine i sorte, dok su značajni učinci godine, lokaliteta, norme sjetve i sorte procijenjeni za sadržaj bjelančevina. Za sadržaj bjelančevina značajne su interakcije godina*lokalitet, godina*norma sjetve, godina*sorta. Sorta Matej ostvarila je najviši urod zrna u provedenim istraživanjima, uz nizak interakcijski skor IPCA1, a što ukazuje na visoku adaptabilnost ove sorte uvjetima proizvodnje. Na biplotu se uočava povezanost ove sorte s uvjetima proizvodnje lokacije Nova Gradiška- 2005. Sorta Scarlet, uz urod zrna na razini prosjeka pokusa, vrlo visokog je interakcijskog skora IPCA1, a što ukazuje na nižu adaptabilnost ove sorte uvjetima proizvodnje (lokacije-godine) u provedenim istraživanjima. Sorte Fran i Scarlett, su sorte koje se odlikuju nižim sadržajem bjelančevina, a u provedenim istraživanjima sorta Scarlett je imala viši interakcijski skor IPCA1, a sorta Fran niži interakcijski skor IPCA 1. Putem AMMI2 biplot modela uočava se velika udaljenost sorti Astor, Matej i Scarlett od ishodišta, a što upućuje na nestabilnost ovih sorti za svojstvo sadržaja bjelančevina, te na značajan specifičan učinak okolišnih uvjeta na sadržaj bjelančevina.
jari ječam ; sorta ; urod zrna ; količina bjelančevina ; GEI
nije evidentirano
engleski
Protein content and grain yield in spring barley considering the synergy of genotype and environment
nije evidentirano
spring barley ; variety ; grain yield ; protein content ; GEI
nije evidentirano