Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Izbor vrste i optimalne količine sredstva za bistrenje vina (CROSBI ID 353564)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Skelin, Iva Izbor vrste i optimalne količine sredstva za bistrenje vina / Banović, Mara (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Skelin, Iva

Banović, Mara

hrvatski

Izbor vrste i optimalne količine sredstva za bistrenje vina

Unazad par godina uočava se smanjenje potrošnje jakih alkoholnih pića, a povećanje potrošnje vina i piva. Obzirom na povećanje proizvodnje, a i kontole kakvoće vina i vinskih prerađevina, javlja se potreba za jasnim definiranjem pristupa bistrenju, odnosno stabilizaciji vina i vinskih prerađevina, te količini sredstava koja će se koristiti. Kakvoća vina i vinskih prerađevina namjenjenih za tržište procjenjuje se određivanjem fizikalno - kemijskih i organoleptičkih parametare određenih Pravilnikom o proizvodnji vina. Zadatak ovog rada bio je odrediti vrstu i optimalnu količinu sredstava za bistrenje obzirom na namjenu vina i financijske parametre, te utvrditi u kojoj mjeri upotrebljena sredstva utječu na fizikalno-kemijske i organoleptičke parametre vina. Prva cjelina ovog rada bavi se problemom tretiranja vina namjenjenih preradi u ocat, a druga cjelina bavi se problemom tretiranja stolnih konzumnih vina. Prije tretiranja, svim uzorcima određeni su fizikalno kemijski parametri propisani zakonskom regulativom. Isti parametri određeni su i nakon tretiranja prema metodama propisanim Pravilnikom o fizikalno-kemijskim metodama analize mošta, vina, drugih proizvoda od grožđa i vina, te voćnih vina. Kod stolnih konzumnih vina određivan je i udjel ukupnih fenola, flavonoida, te katehina, po metodi koju propisuju Ough i Amerine, te je za određivanje nekih hlapivih komponenata primjenjena metoda plinske kromatografije. Dobiveni rezultati pokazali su da postoje razlike u sredstavima za bistrenje vina namjenjenih preradi u ocat, te stolnih konzumnih vina. Utvrđeno je da primjenjena sredstva vrlo malo utječu na osnovne fizikalno-kemijske parametre, dok se veća promjena vidi u poboljšanju organoleptički karakteristika (miris, okus, bistroća).

Vino; bistrenje; sredstva za bistrenje; stabilizacija

nije evidentirano

engleski

Selection of type and optimal amount of the fining agents for clarifying wine

nije evidentirano

Wine; clarifying; fining agents; stabilization

nije evidentirano

Podaci o izdanju

89

17.04.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija