Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 401981

Integralni razvoj sela u području od posebne državne skrbi : primjer sela Jazavice i Roždanik


Grgić, Ivo; Žimbrek, Tito; Žutinić, Đurđica; Par, Vjeko; Gašparović, Mijo
Integralni razvoj sela u području od posebne državne skrbi : primjer sela Jazavice i Roždanik // Agronomski glasnik, 70 (2008), 3; 273-290 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 401981 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Integralni razvoj sela u području od posebne državne skrbi : primjer sela Jazavice i Roždanik
(Integral village development in the area of special state concern : example of Jazavica and Roždanik villages)

Autori
Grgić, Ivo ; Žimbrek, Tito ; Žutinić, Đurđica ; Par, Vjeko ; Gašparović, Mijo

Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 70 (2008), 3; 273-290

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Republika Hrvatska; sela Jazavica i Roždanik; područje od posebne državne skrbi; integralni razvoj
(the Republic of Croatia; Jazavica and Roždanik villages; special state concern areas; integral development)

Sažetak
U radu se daje konceptualni okvir istraživačkog projekta za područje sela Jazavice i Roždanik u Sisačko-moslavačkoj županiji uvrštena u područje od posebne državne skrbi. U razdoblju od 29. rujna 1991. pa do 1. svibnja 1995. sela su bila okupirana, a hrvatski živalj izbjegao (Čikić, 2002). Uz ljudske žrtve sela su pretrpjela velika materijalna razaranja u stambenim, gospodarskim i javnim objektima i komunalnoj infrastrukturi. Obnovu sela autori tretiraju kao širi razvojni proces koji dugoročno treba osigurati demografsku stabilizaciju i prihvatljivu razinu društvenog i gospodarskog razvitka. U tom sklopu autori daju i rješenja uređenja poljoprivrednog zemljišta u pogledu njegove konsolidacije, odnosno sanacije već konsolidiranih ali ratom zapuštenih površina. Predložena rješenja u poljoprivrednom sektoru uključuju strukturu proizvodnje koja - polazeći od poredbenih ekoloških uvjeta istraživanog područja - uvažava tržne potrebe lokalnog i regionalnog tržišta ne isključujući i izvozno usmjerenje. Oblikovanje proizvodno-ekonomskih sustava u poljoprivredi obiteljske poljoprivrede u ovom seoskom području polazi od proizvodnih usmjerenja za ona gospodarstva koja za to imaju poredbenih prednosti, sa stajališta resursa (radna snaga, zemljište, znanje), suvremenog marketinga, ekonomike proizvodnje, ali i postulata održive poljoprivrede i proizvodne prakse koja uvažava ekološke standarde. Na temelju navedenih kriterija, predlaže se i konkretizira tipologija proizvodnje, koja će obuhvatiti jedan broj gospodarstava na tom području. Predloženi su i modeli mješovite gospodarske strukture u koju uz poljoprivredu ulaze i druge djelatnosti, uvjetno rečeno – dopunske. Utrživanje poljoprivrednih proizvoda aktualni je problem obiteljske poljoprivrede Hrvatske (Grgić, 1996), a jednako tako i istraživanog internih slabosti posebice izostanka povezivanja proizvođača u prometnoj i drugoj sferi (prerada, štednja-krediti). Predloženo rješenje to uključuje, a polazi od izraženih mišljenja potencijalnih sudionika kao i od osmišljenih iskustvenih modela poslovnog povezivanja (npr.zadruge) prilagođenih lokalnim prilikama. Na temelju tradicijskih, povijesnih značajki, ali i suvremenih potreba, predlaže se organizacija seoskog prostora sela Jazavice i Roždanik prema rurističkim zakonitostima, s pozornošću na to da razmještaj novih sadržaja uvažava kakvoću prostornog medija u kojem živi seosko pučanstvo.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), SociologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1782223-2210 - Strukturna prilagodba poljoprivrede i seoskog područja Hrvatske (, )
178-1782223-2360 - Sociodemografska reprodukcija obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (Žutinić, Đurđica, MZOS - )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tito Žimbrek (autor)

Avatar Url Mijo Gašparović (autor)

Avatar Url Ivo Grgić (autor)

Avatar Url Đurđica Žutinić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Grgić, Ivo; Žimbrek, Tito; Žutinić, Đurđica; Par, Vjeko; Gašparović, Mijo
Integralni razvoj sela u području od posebne državne skrbi : primjer sela Jazavice i Roždanik // Agronomski glasnik, 70 (2008), 3; 273-290 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Grgić, I., Žimbrek, T., Žutinić, Đ., Par, V. & Gašparović, M. (2008) Integralni razvoj sela u području od posebne državne skrbi : primjer sela Jazavice i Roždanik. Agronomski glasnik, 70 (3), 273-290.
@article{article, year = {2008}, pages = {273-290}, keywords = {the Republic of Croatia, Jazavica and Ro\v{z}danik villages, special state concern areas, integral development}, journal = {Agronomski glasnik}, volume = {70}, number = {3}, issn = {0002-1954}, title = {Integral village development in the area of special state concern : example of Jazavica and Ro\v{z}danik villages}, keyword = {the Republic of Croatia, Jazavica and Ro\v{z}danik villages, special state concern areas, integral development} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • AGRICOLA
  • AGRIS International
  • BIOSIS Previews (Biological Abstracts)
  • CAB Abstracts

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font