Utjecaj procesnih parametara na dekoloraciju sirovog degumiranog ulja (CROSBI ID 353527)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mazić, Silvija
Moslavac, Tihomir
hrvatski
Utjecaj procesnih parametara na dekoloraciju sirovog degumiranog ulja
Proces rafinacije ulja provodi se radi uklanjanja sastojaka koji umanjuju senzorska svojstva i održivost ulja. Dekoloracija ulja je tehnološki postupak za djelomično ili potpuno uklanjanje pigmenata iz biljnih ulja s ciljem dobivanja ulja privlačne boje za potrošače. Uz pigmente uklanjaju se i fosfolipidi, tragovi metala, preostali sapuni, te primarni i sekundarni produkti oksidacije. Cilj rada je istražiti utjecaj procesnih parametara (vrsta i udio zemlje, temperature, vrijeme) na efikasnost dekoloracije sirovog suncokretovog i repičinog ulja dobivenog metodom prešanja. Određivani su prinos i gubitci ulja tijekom procesa. Uspješnost procesa dekoloracije sirovog ulja praćena je primjenom spektrofotometra mjerenjem transparencije i apsorbancije bijeljenog ulja. Istraživanja reoloških svojstava sirovih degumiranih ulja provedena su na rotacijskom viskozimetru „ Rheomat 15T“ pri 22 °C. Rezultati istraživanja pokazuju da je degumirano dekolorirano sirovo ulje Newtonska tekućina. Procesni parametri i zemlja za bijeljenje dodana u raznim udjelima utječu na dekoloraciju sirovog ulja i smanjenje slobodnih masnih kiselina.
sirovo suncokretovo i repičino ulje; dekoloracija; aktivna zemlja; procesni parametri; reološka svojstva
nije evidentirano
engleski
Influence of a process parameters on decoloration of crude degummed oil
nije evidentirano
crude sunflower and rapssed oli; decoloration; active clay; process parameters; rheological properties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
49
15.07.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek