Utjecaj dodataka na reološka svojstva napitaka na osnovi sirutke (CROSBI ID 353522)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Tihana Toplek
Moslavac, Tihomir
hrvatski
Utjecaj dodataka na reološka svojstva napitaka na osnovi sirutke
U ovom radu istraživana su reološka svojstva napitaka na osnovi sirutke dobivene od kravljeg mlijeka u procesu proizvodnje sira. Promatran je utjecaj dodataka različite vrste hidrokoloida, šećera, različitih udjela sojinog i punomasnog kravljeg mlijeka u prahu, te utjecaj dodataka sirutke u prahu i kalcijevog kazeinata. Mjerenje reoloških svojstava napitaka provedeno je na rotacijskom viskozimetru sa konusnim mjernim tijelima i cilindričnom posudom model „ Rheomat 15T“ kod temperature 25 °C. Dobiveni podatci korišteni su za grafički prikaz smičnog naprezanja i brzine smicanja te za izračun reološkog parametra viskoziteta napitka na osnovi sirutke. Rezultati istraživanja su pokazali da napitak predstavlja Newtonski tip tekućine, te da najveći utjecaj na viskoznost konačnog proizvoda, od korištenih hidrokoloida i šećera pokazuju guar i saharoza. Također je utvrđeno da punomasno kravlje mlijeko u prahu pokazuje manju viskoznost u odnosu na sojino mlijeko u prahu. Dodatak kalcijevog kazeinata daje veću viskoznost napitka u odnosu na dodatak sirutke u prahu.
reološka svojstva; sirutka; hidrokoloidi; Newtonski tip tekućine
nije evidentirano
engleski
Influence of additives on the rheological properties of beverages based on whey
nije evidentirano
rheological properties; whey; hydrocolloids; Newton type of liquid
nije evidentirano
Podaci o izdanju
50
06.11.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek