Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj dodataka na reološka svojstva napitaka na osnovi sirutke (CROSBI ID 353522)

Ocjenski rad | diplomski rad

Tihana Toplek Utjecaj dodataka na reološka svojstva napitaka na osnovi sirutke / Moslavac, Tihomir (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2008

Podaci o odgovornosti

Tihana Toplek

Moslavac, Tihomir

hrvatski

Utjecaj dodataka na reološka svojstva napitaka na osnovi sirutke

U ovom radu istraživana su reološka svojstva napitaka na osnovi sirutke dobivene od kravljeg mlijeka u procesu proizvodnje sira. Promatran je utjecaj dodataka različite vrste hidrokoloida, šećera, različitih udjela sojinog i punomasnog kravljeg mlijeka u prahu, te utjecaj dodataka sirutke u prahu i kalcijevog kazeinata. Mjerenje reoloških svojstava napitaka provedeno je na rotacijskom viskozimetru sa konusnim mjernim tijelima i cilindričnom posudom model „ Rheomat 15T“ kod temperature 25 °C. Dobiveni podatci korišteni su za grafički prikaz smičnog naprezanja i brzine smicanja te za izračun reološkog parametra viskoziteta napitka na osnovi sirutke. Rezultati istraživanja su pokazali da napitak predstavlja Newtonski tip tekućine, te da najveći utjecaj na viskoznost konačnog proizvoda, od korištenih hidrokoloida i šećera pokazuju guar i saharoza. Također je utvrđeno da punomasno kravlje mlijeko u prahu pokazuje manju viskoznost u odnosu na sojino mlijeko u prahu. Dodatak kalcijevog kazeinata daje veću viskoznost napitka u odnosu na dodatak sirutke u prahu.

reološka svojstva; sirutka; hidrokoloidi; Newtonski tip tekućine

nije evidentirano

engleski

Influence of additives on the rheological properties of beverages based on whey

nije evidentirano

rheological properties; whey; hydrocolloids; Newton type of liquid

nije evidentirano

Podaci o izdanju

50

06.11.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija