Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 401570

Utjecaj koncentracije hranjive otopine i NaCl na razvoj presadnica krastavca


Dumičić, Gvozden; Goreta, Smiljana; Borošić, Josip; Bućan, Lovre; Perica, Slavko
Utjecaj koncentracije hranjive otopine i NaCl na razvoj presadnica krastavca // Zbornik sažetaka 44. hrvatski i 4. međunarodni simpozij agronoma / Marić, S. ; Lončarić, Z. (ur.).
Osijek: Grafika Osijek, 2009. str. 118-119 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj koncentracije hranjive otopine i NaCl na razvoj presadnica krastavca
(The effect of nutrient solution and NaCl on development of cucumber seedlings)

Autori
Dumičić, Gvozden ; Goreta, Smiljana ; Borošić, Josip ; Bućan, Lovre ; Perica, Slavko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 44. hrvatski i 4. međunarodni simpozij agronoma / Marić, S. ; Lončarić, Z. - Osijek : Grafika Osijek, 2009, 118-119

ISBN
978-953-6331-67-3

Skup
44. hrvatski i 4. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16-20. 02. 2009

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Cucumis sativus L.; hidroponski uzgoj; koncentrirana hranjiva otopina; NaCl
(Concentrated nutrient solution; Cucumis sativus L.; hydroponics; NaCl)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj stresa solima povećanjem koncentracije hranjive otopine ili dodavanjem NaCl na morfološka i fiziološka svojstva presadnica dva kultivara krastavca (Caman i Dinero) u hidroponskom uzgoju. Pokus je postavljen u stakleniku od kolovoza do listopada. Hranjiva otopina EC-vrijednosti 2 dSm-1 (kontrola) koncentrirana je do vrijednosti 4 ili 6 dSm-1. U slijedeća dva tretmana dodana su 20 ili 40 mmol NaCl kako bi postigli EC-vrijednost hranjive otopine 4 ili 6 dSm-1. Niže biljke i manji broj listova zabilježeni su kod cv. Caman u odnosu na cv. Dinero 16 dana od početka tretiranja. Visina presadnica i površina listova smanjivali su se s povećanjem do EC 6 dSm-1, međutim efekt je bio mnogo izraženiji ako je EC povećan dodavanjem 40 mmol NaCl. Broj listova povećao se s porastom EC-vrijednost hranjive otopine do 4 dSm-1, u odnosu na kontrolu, dok to nije bio slučaj s ostalim tretiranjima. Suha tvar biljke nije bila pod utjecajem primijenjenih tretiranja osim što je bila manja kod biljaka kojima je dodano 40 mmol NaCl, dok se specifična lisna površina smanjivala kod svih tretiranja u odnosu na kontrolu. Vrijednosti fotosinteza, provodljivost puči, međustanični CO2 i transpiracija smanjivale su se s porastom EC-vrijednosti do 6 dSm-1 bez obzira koji je izvor saliniteta (koncentriranje hranjive otopine ili s NaCl). Povišenim koncentracijama hranjive otopine tijekom uzgoja krastavca moguće je kontrolirati vegetativni rast i fiziološka svojstva presadnica.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
091-0910468-0281 - Abiotički i biotički čimbenici stresa u sustavima uzgoja povrća na kršu (Smiljana Goreta Ban, )
178-1782133-2134 - Reakcija kultivara plodovitog povrća na sastav hranjive otopine (Josip Borošić, )

Ustanove
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split,
Agronomski fakultet, Zagreb