Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ciklički prilagođeni proračunski saldo: primjer Hrvatske (CROSBI ID 763499)

Druge vrste radova | ostalo

Švaljek, Sandra ; Vizek, Maruška ; Mervar, Andrea Ciklički prilagođeni proračunski saldo: primjer Hrvatske // Radni materijali EIZ-a / EIZ Working Papers. 2009.

Podaci o odgovornosti

Švaljek, Sandra ; Vizek, Maruška ; Mervar, Andrea

hrvatski

Ciklički prilagođeni proračunski saldo: primjer Hrvatske

Ciklički prilagođeni proračunski saldo često se koristi u procjeni fiskalnog stanja. On, u stvari, pokazuje koliki je prostor fiskalne politike za anticiklično djelovanje. Pritom se osnovna ideja prilagodbe sastoji u razdvajanju privremenih, ciklički uvjetovanih, učinaka na proračun od onih koji proizlaze iz diskrecijskih odluka nositelja fiskalne politike. U ovom se radu, nakon razjašnjavanja pojma, primjene i različitih metodoloških pristupa njegovu izračunu, ocjenjuje veličina ciklički prilagođenog proračunskog salda u slučaju Hrvatske za razdoblje od prvog tromjesečja 1995. do trećeg tromjesečja 2008. godine. Pritom je korištena metoda Europske središnje banke te je pretpostavljeno da su ciklički osjetljivi elementi državnog proračuna porez na dohodak, porez na dobit, porez na dodanu vrijednost, trošarine, doprinosi za socijalno osiguranje te naknade za nezaposlene. Elastičnosti ciklički osjetljivih elemenata proračuna u odnosu na njihove makroekonomske osnovice ocijenjene su modelom s korekcijom odstupanja. Rezultati pokazuju da su se u analiziranom razdoblju izmjenjivala razdoblja prociklične i anticiklične fiskalne politike, pri čemu posljednjih godina prevladava restriktivna i prociklična politika.

fiskalna politika; državni proračun; cikličko prilagođavanje; Hrvatska

nije evidentirano

engleski

Cyclically Adjusted Budget Balance: The Case of Croatia

nije evidentirano

fiscal policy; government budget; cyclical adjustment; Croatia

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Radni materijali EIZ-a / EIZ Working Papers

2009.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Ekonomija

Poveznice