Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Dinamika fermentacije u proizvodnji crnog vina sorte Cabernet Sauvignon sa dva različita kvasca (CROSBI ID 353514)

Ocjenski rad | diplomski rad

Olvitz, Mirta Dinamika fermentacije u proizvodnji crnog vina sorte Cabernet Sauvignon sa dva različita kvasca / Pozderović, Andrija (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2008

Podaci o odgovornosti

Olvitz, Mirta

Pozderović, Andrija

hrvatski

Dinamika fermentacije u proizvodnji crnog vina sorte Cabernet Sauvignon sa dva različita kvasca

Fermentacija je proces pretvorbe šećera u alkohol i CO2, a čini osnovu proizvodnje svih alkoholnih pića. Poznavanje parametara koji utječu na dinamiku fermentacije te uvjeta pod kojima se ona zbiva olakšava nam kontrolu samog procesa. Cilj ovog rada je istražiti utjecaj uporabe dviju različitih vrsta selekcioniranih kvasaca (BDX i CSM), izoliranih u Francuskoj, na dinamiku fermentacije masulja u proizvodnji crnog vina sorte Cabernet sauvignon. Tijekom fermentacije praćena je pretvorba šećera u alkohol mjerenjem udjela šećera (°brixa) u fermentirajućem masulju i temperatura. Po završetku procesa provedena je laboratorijska analiza mladog vina. Drugi zadatak je proučiti tehnološki proces proizvodnje crnog vina u SAD-u, zbog čega je praktički dio izrađen u vinariji u Kaliforniji. Rezultati istraživanja pokazuju kako dva primjenjena kvasca nisu dala značajnija odstupanja u dinamici fermentacije i oba su završila proces kroz 10 dana, razvijajući vrlo slične temperature. Uočene su razlike u procesu proizvodnje crnog vina u odnosu na standardni, većinom primjenjivani proces, a prvenstveno se odnose na primjenu procesa hladne maceracije i načina provođenja fermentacije i malolaktičke fermentacije.

grožđe; masulj; selekcionirani kvasci; hladna maceracija; fermentacija i malolaktička fermentacija; proces proizvodnje vina

nije evidentirano

engleski

Influence of two different type of yeast on dynamics of fermentation of Cabernet Sauvignon must

nije evidentirano

grapes; must; selected yeast; cold maceration; fermentation and malolactic fermentation; wine production process

nije evidentirano

Podaci o izdanju

60

20.10.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija