Molekularna osnova fukcionalnosti proteina sirutke (CROSBI ID 151333)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Herceg, Zoran ; Režek, Anet ; Rimac Brnčić, Suzana
hrvatski
Molekularna osnova fukcionalnosti proteina sirutke
Proteini sirutke čine 18 - 20 % ukupnih proteina mlijeka. Njihova nutritivna vrijednost, uz raznolika fizikalno-kemijska i funkcionalna svojstva, čine proteine sirutke široko primjenjivima u prehrambenoj industriji. Povećani zahtjevi potrošača za ukusnijim, zdravijim, prikladnijim i prirodnijim prehrambenim proizvodima omogućili su mliječnoj industriji priliku za razvijanje i opskrbu prehrambenih proizvoda dodacima sirutkinih proteina kako bi im se povećala funkcionalna i nutritivna svojstva. Razvoj tih dodataka uvelike je ovisio i o prepoznavanju važnosti razumijevanja molekularne osnove funkcionalnosti proteina od strane prehrambenih znanstvenika. Stoga je cilj ovog rada bio na jednom mjestu izložiti osnove funkcionalnosti sirutkinih proteina kao važnog dodatka prehrambenim proizvodima.
proteini sirutke ; molekularna osnova funkcionalnosti
nije evidentirano
engleski
Molecular basis of whey protein funcionality
nije evidentirano
whey protein ; molecular basis of protein functionality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Povezanost rada
Prehrambena tehnologija