Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj postupaka prethodne obrade na iskorištenje i boju osušenih smokava (CROSBI ID 549325)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Prgomet, Iva ; Mujić, Ibrahim ; Jevtić, Srđana ; Dudaš, Slavica ; Prgomet, Željko ; Jokić, Stela Utjecaj postupaka prethodne obrade na iskorištenje i boju osušenih smokava // Proceedings of Fourth international scientific-professional counselling of Croatian fruit producers. 2009. str. 1-1

Podaci o odgovornosti

Prgomet, Iva ; Mujić, Ibrahim ; Jevtić, Srđana ; Dudaš, Slavica ; Prgomet, Željko ; Jokić, Stela

hrvatski

Utjecaj postupaka prethodne obrade na iskorištenje i boju osušenih smokava

Zbog izuzetno brze kvarljivosti plodova, uzgoj smokava trenutačno je u Hrvatskoj u opadanju. Sušenje smokava je postupak koji osigurava dugoročno očuvanje i plasman na tržištu. Upravo je i cilj ovog istraživanja bio da se pronađe najbolja prethodna obrada (sumporenjem 5g/m3, uranajnjem u 0, 3%-tnu otopinu limunske i 0, 3%-tnu otopinu akorbinske kiseline) uzoraka smokava prije samog procesa sušenja u odnosu na iskorištenje i boju uzoraka. Sušenje je provedeno u komornim sušarama (temperature sušenja varirale su od 55 °C do 70 °C, a relativana vlaga od 50-75%) na pet različitih sorti smokava: bružetka bijela, šaraguja, zimica, sušioka i crnica. Najbolje iskorištenje postignuto je kod prethodne obrade uzoraka uranjanjem u 0, 3%-tnu otopinu askorbinske kiseline, dok je kod većine sorti smokava postignuta najmanja promjena boje u odnosu na svježe uzorke kod prethodne obrade procesom sumporenja. Svaka sorta smokve je specifična, što znači da se proces sušenja kao i prethodna obrada uzoraka trebaju odabrati ovisno o sorti koja se suši.

sušenje; smokva; prethodna obrada; boja; iskorištenje

nije evidentirano

engleski

Influence of different pretreatment methods on the yield and color of dried figs

nije evidentirano

drying; fig; pretreatment; color; yield

nije evidentirano

Podaci o prilogu

1-1.

2009.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Proceedings of Fourth international scientific-professional counselling of Croatian fruit producers

Podaci o skupu

Fourth international scientific-professional counselling of Croatian fruit producers

predavanje

04.03.2009-06.03.2009

Rovinj, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija