Utjecaj postupaka prethodne obrade na iskorištenje i boju osušenih smokava (CROSBI ID 549325)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Prgomet, Iva ; Mujić, Ibrahim ; Jevtić, Srđana ; Dudaš, Slavica ; Prgomet, Željko ; Jokić, Stela
hrvatski
Utjecaj postupaka prethodne obrade na iskorištenje i boju osušenih smokava
Zbog izuzetno brze kvarljivosti plodova, uzgoj smokava trenutačno je u Hrvatskoj u opadanju. Sušenje smokava je postupak koji osigurava dugoročno očuvanje i plasman na tržištu. Upravo je i cilj ovog istraživanja bio da se pronađe najbolja prethodna obrada (sumporenjem 5g/m3, uranajnjem u 0, 3%-tnu otopinu limunske i 0, 3%-tnu otopinu akorbinske kiseline) uzoraka smokava prije samog procesa sušenja u odnosu na iskorištenje i boju uzoraka. Sušenje je provedeno u komornim sušarama (temperature sušenja varirale su od 55 °C do 70 °C, a relativana vlaga od 50-75%) na pet različitih sorti smokava: bružetka bijela, šaraguja, zimica, sušioka i crnica. Najbolje iskorištenje postignuto je kod prethodne obrade uzoraka uranjanjem u 0, 3%-tnu otopinu askorbinske kiseline, dok je kod većine sorti smokava postignuta najmanja promjena boje u odnosu na svježe uzorke kod prethodne obrade procesom sumporenja. Svaka sorta smokve je specifična, što znači da se proces sušenja kao i prethodna obrada uzoraka trebaju odabrati ovisno o sorti koja se suši.
sušenje; smokva; prethodna obrada; boja; iskorištenje
nije evidentirano
engleski
Influence of different pretreatment methods on the yield and color of dried figs
nije evidentirano
drying; fig; pretreatment; color; yield
nije evidentirano
Podaci o prilogu
1-1.
2009.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Proceedings of Fourth international scientific-professional counselling of Croatian fruit producers
Podaci o skupu
Fourth international scientific-professional counselling of Croatian fruit producers
predavanje
04.03.2009-06.03.2009
Rovinj, Hrvatska