„ Kako su pojeli pijetla“ (E. Popov) i zašto? (CROSBI ID 151278)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Benčić, Živa
hrvatski
„ Kako su pojeli pijetla“ (E. Popov) i zašto?
Članak je posvećen analizi kratke priče Evgenija Popova „ Kako su pojeli pijetla“ , točnije rečeno, otkrivanju značenja koje u tom tekstu ima pijetao kao svečano novogodišnje jelo. Po uzoru na kulinarske binarne opozicije pomoću kojih je Claude Lévi- Strauss opisao prehrambene običaje raznih europskih i neeuropskih naroda autorica članka temeljnu fabularnu koliziju Popovljeve priče svodi na dihotomiju između hrane biljnoga i hrane životinjskoga podrijetla, konkretno, na opreku između sirotinjske bezmesne juhe i pijetla kao dviju suprotnih varijanti novogodišnje gozbe. U članku se nastoji osvijetliti i jedan dublji, a danas pomalo zaboravljeni sloj značenja koje pijetao ima u opoziciji prema bezmesnoj juhi: u priči Evgenija Popova pijetao, naime, nije tek profano-gurmanska nego i ritualno-žrtvena hrana koja se priprema samo za praznik kao zalog za bolju budućnost, tj. kao simbolička razmjena za buduću dobrobit i sreću prinositelja žrtve.
Evgenij Popov; novogodišnja gozba; profano-gurmanski i ritualno-žrtveni aspekti pijetla kao hrane
nije evidentirano
engleski
“ How the Rooster Was Eaten” (by E. Popov) and Why?
nije evidentirano
Evgenij Popov; New-Year feast; profane-gourmet and ritually sacrificial aspects of rooster as a food
nije evidentirano