Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 400803

Uklanjanje arsena iz mulja nastalog postupcima priprave vode za piće


Kučić, Dajana; Župan, Mario; Furač, Lidija; Sipos, Laszlo
Uklanjanje arsena iz mulja nastalog postupcima priprave vode za piće // XXI. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera - Knjiga sažetaka / Novak, Predrag ; Pičuljan, Katarina ; Smolec, Sonja (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa: Hrvatsko kemijsko društvo, 2009. str. 338-338 (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)


Naslov
Uklanjanje arsena iz mulja nastalog postupcima priprave vode za piće
(Removal Of Arsenic From Sludge Produced During Treatment Of Drinking Water)

Autori
Kučić, Dajana ; Župan, Mario ; Furač, Lidija ; Sipos, Laszlo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
XXI. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera - Knjiga sažetaka / Novak, Predrag ; Pičuljan, Katarina ; Smolec, Sonja - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa: Hrvatsko kemijsko društvo, 2009, 338-338

ISBN
978-953-6894-38-3

Skup
XXI. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Trogir, Hrvatska, 19- 22.4.2009

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Arsen; otpadni mulj; testovi ispiranja
(Arsenic; sewage sludge; leaching)

Sažetak
U mnogim zemljama svijeta, kao posljedica geološkog sastava tla, arsen se javlja u izuzetno visokim koncentracijama u podzemnim vodama. Nakon obrade takvih voda za piće u cilju snižavanja koncentracije arsena ispod maksimalno dozvoljene koncentracije (MDK) od 10 μ g/L (NN 182/04), zaostaju velike količine otpadnog mulja. Prema Pravilniku o vrstama otpada (NN 27/96), takav mulj spada u opasni toksični otpad te zahtjeva kontrolirano i sigurno odlaganje. Arsen u otpadnom mulju potencijalni je onečišćivač okoliša na mjestu odlaganja, a predvidjeti njegovo otpuštanje i pokretljivost kompleksna je zadaća. U ovom radu istraživano je uklanjanje toksičnih komponenata mulja (arsena) iz uređaja za pripravu vode za piće koji sadrži željezov hidroksid. Istraživan je utjecaj sulfata, karbonata, fosfata i klorida različitih koncentracija (0, 5 i 1M) na desorpciju arsena pri vrijednostima pH = 3, 5, 7, 9, 11 i 12, otopina. Ispitivanja su provedena u otopinama kako s deioniziranom, tako i s vodovodnom vodom grada Zagreba. Dobiveni rezultati pokazali su da na mobilizaciju arsena imaju najveći utjecaj fosfati i karbonati. Fosfati imaju jaki afinitet prema željezovu(III) hidroksidu, te mehanizmom ligandne izmjene istiskuju arsen s površine željezovog hidroksida u području vrijednosti pH < 9. Pri višim vrijednostima pH na otpuštanje arsena znatnije utječu OH- ioni nego prisutni fosfati. Iz dobivenih rezultata zaključuje se da kloridima, sulfatima, karbonatima i fosfatima možemo ukloniti, tj isprati arsen iz otpadnog mulja. Dokazano je da 1M otopina natrijeva karbonata gotovo potpuno uklanja arsen iz mulja pri vrijednosti pH = 12. Također, kako se arsen najbolje desorbira u alkalnim uvjetima, može se zaključiti da se za postupak uklanjanja arsena iz otpadnog mulja može upotrijebiti natrijev hidroksid. Dobiveni eksperimentalni rezultati tumačeni su modelom površinskog kompleksiranja pomoću programskog paketa Visual Mintequa ver.2.32. Uporabljeni je model konstantnog kapaciteta (CCM).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
KemijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
125-1253008-2571 - Pročišćavanje i stabilizacija vode u velikim vodoopskrbnim sustavima (Laszlo Sipos, )

Ustanove
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb