Priprava i karakteriziranje modificiranog škroba tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida (CROSBI ID 353477)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Stanković, Ivana
Babić, Jurislav
hrvatski
Priprava i karakteriziranje modificiranog škroba tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida
Cilj ovog rada bio je pripraviti modificirani škrob tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida te ispitati njegova svojstva. U odnosu na nativni škrob tapioke, modoficirani škrob tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida imao je nižu temperaturu želatinizacije, višu viskoznost vrha te niži indeks topljivosti. Osim toga, viskoznost paste škroba povećava se navedenom modifikacijom, kao i stabilnost tijekom miješanja pri niskim temperaturama. Modofikacija škroba tapioke povećala je probavljivost škroba.
škrob tapioke; adipinska kiselina; acetanhidrid; pastozna svojstva; rezistentni škrob; DMK
nije evidentirano
engleski
Modification and characterization of tapioca starch modified with mixture of adipic acid and acetanhydride
The aim of this research was to prepare tapioca starch modified with mixture of adipic acid and acetanhydride and to determine its properties. Compared to native starch, modified starch had lower gelatinization temperature, higher peak viscosity and lower solubility. In adition, paste viscosity increased by modification, as well as stability during shearing at high temperatures. Digestibility of modified starch also increased.
tapioca starch; adipic acid; acetanhydride; pasting properties; resistant starch; DSC
nije evidentirano
Podaci o izdanju
42
30.04.2009.
obranjeno
109:119643
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek