Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Priprava i karakteriziranje modificiranog škroba tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida (CROSBI ID 353477)

Ocjenski rad | diplomski rad

Stanković, Ivana Priprava i karakteriziranje modificiranog škroba tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida / Babić, Jurislav (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2009

Podaci o odgovornosti

Stanković, Ivana

Babić, Jurislav

hrvatski

Priprava i karakteriziranje modificiranog škroba tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida

Cilj ovog rada bio je pripraviti modificirani škrob tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida te ispitati njegova svojstva. U odnosu na nativni škrob tapioke, modoficirani škrob tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida imao je nižu temperaturu želatinizacije, višu viskoznost vrha te niži indeks topljivosti. Osim toga, viskoznost paste škroba povećava se navedenom modifikacijom, kao i stabilnost tijekom miješanja pri niskim temperaturama. Modofikacija škroba tapioke povećala je probavljivost škroba.

škrob tapioke; adipinska kiselina; acetanhidrid; pastozna svojstva; rezistentni škrob; DMK

nije evidentirano

engleski

Modification and characterization of tapioca starch modified with mixture of adipic acid and acetanhydride

The aim of this research was to prepare tapioca starch modified with mixture of adipic acid and acetanhydride and to determine its properties. Compared to native starch, modified starch had lower gelatinization temperature, higher peak viscosity and lower solubility. In adition, paste viscosity increased by modification, as well as stability during shearing at high temperatures. Digestibility of modified starch also increased.

tapioca starch; adipic acid; acetanhydride; pasting properties; resistant starch; DSC

nije evidentirano

Podaci o izdanju

42

30.04.2009.

obranjeno

109:119643

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice