Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 400696

Iz Držićeve radionice: oblikovanje karaktera


Fališevac, Dunja
Iz Držićeve radionice: oblikovanje karaktera // Nazbilj i nahvao: etičke suprotnosti u hrvatskoj književnosti i kazalištu od Marina Držića do naših dana ; u čast 500-obljetnice rođenja Marina Držića / Batušić, Nikola i dr. (ur.).
Zagreb - Split: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - Književni krug Split, 2009. str. 83-111 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Iz Držićeve radionice: oblikovanje karaktera
(From Držić's Workshop: forming Characters)

Autori
Fališevac, Dunja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Nazbilj i nahvao: etičke suprotnosti u hrvatskoj književnosti i kazalištu od Marina Držića do naših dana ; u čast 500-obljetnice rođenja Marina Držića / Batušić, Nikola i dr. - Zagreb - Split : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - Književni krug Split, 2009, 83-111

ISBN
978-953-154-870-0

Skup
Dani hvarskog kazališta

Mjesto i datum
Hvar, Hrvatska, 07-10. 05. 2008

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Tip; karakter; samo-karakterizacija; hetero-karakterizacija; karakterizacija svijeta; individuum; antropocentrizam
(Type; character; self-characterization; hetero-characterization; characterization of the world; individual; anthropocentrism)

Sažetak
U članku se, polazeći od shvaćanja da je Držić u svojim komediografskim djelima oblikovao ne samo stereotipne tipove nego i višedimenzionalne likove, analiziraju modusi oblikovanja karaktera u Držićevim djelima, i to na tri razine: 1. Samokarakterizacija lika, uvid pojedinog lika u sebe sama ; 2. Heterokarakterizacija, portretiranje, predodžba pojedinog lika od nekog drugog lika ; 3. Uvid pojedinog lika u čovjekovu prirodu i postojeći svijet. Opisuju se sve tri razine Držićeva profiliranja karaktera i navode brojni primjeri za svaki pojedini tip portretiranja. Istodobno se analizira problem odnosa radnje i lika te se zaključuje da je odnos između komediografske fabule i oblikovanja karaktera u Držića u skladnoj ravnoteži, međusobnoj ovisnosti. Na kraju se pokušavaju osvijetliti neki izvori Držićeve portretističke vještine, a Držićevo djelo smještava se u kontekst ranonovovjekovnog individualizma i antropocentrizma.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-1301070-1057 - Oniričko kao poetološki i antropološki problem (Dunja Fališevac, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Dunja Fališevac, (11454)