Potencijal iskorištenja ostataka nakon proizvodnje vina za dobivanje toplinske energije (CROSBI ID 549138)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Voća, Neven ; Krička, Tajana ; Jurišić, Vanja ; Brlek Savić, Tea ; Matin, Ana
hrvatski
Potencijal iskorištenja ostataka nakon proizvodnje vina za dobivanje toplinske energije
U ovom radu će se istražiti energetski potencijal dorađene vinske komine sorte Žlahtina i Syrah u svrhu proizvodnje toplinske energije. Laboratorijskim peletiranjem vinske komine dobit će se proizvod veće gustoće, bolje volumetrijske ogrjevne vrijednosti, što ima za posljedicu smanjenje troškova transporta i skladištenja te kvalitetnije izgaranje prilikom proizvodnje toplinske energije. Kvaliteta peleta kao biogoriva ne može se definirati bez utvrđivanja njenih fizikalno-kemijskih, odnosno gorivih svojstava. Utvrdit će se energetski potencijal vinske komine i mogućnost njezinog korištenja kao energenta u proizvodnji toplinske energije.
Vinska komina; peletiranje; energetska vrijednost; toplinska energija
nije evidentirano
engleski
The potential of utilization of residue after wine production for obtaining thermal energy
nije evidentirano
Grape marc; pelleting; energetic value; thermal energy
nije evidentirano
Podaci o prilogu
880-884.
2009.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova
Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-6331-67-3
Podaci o skupu
44.hrvatski i 4. Međunarodni simpozij agronoma
predavanje
16.02.2009-20.02.2009
Opatija, Hrvatska