Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 399905

Usporedba kakvoće prehrane vegetarijanaca i omnivora


Kralj, Iva
Usporedba kakvoće prehrane vegetarijanaca i omnivora 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Usporedba kakvoće prehrane vegetarijanaca i omnivora
(Diet quality comparison between vegetarians and omnivores)

Autori
Kralj, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.05

Godina
2009

Stranica
52

Mentor
Colić Barić, Irena

Ključne riječi
Nutrijenti; omnivori; vegetarijanci; 7-dnevni dnevnik prehrane; 24-satno prisjećanje
(Nutrients; omnivores; vegetarians; 7-day food record; 24-h recall)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je usporediti kvalitetu prehrane između 35 omnivora i 35 vegetarijanaca. Vegetarijanci su unos hrane i pića bilježili sedmodnevnim dnevnikom prehrane vaganjem ili procjenom, a omnivori 24-satnim prisjećanjem procjenom unosa. BMI, godine, spol i obrazovanje su parametri prema kojima ispitanici najviše međusobno sliče i birani su kako bi se dobio točniji uvid u nutritivni status između skupina. Ti su parametri sakupljeni općim upitnikom. Ispitanici su anketirani o znanju o osteoporozi. Kvaliteta prehrane ocjenjena je prema količini, ostvarenoj preporuci i nutritivnoj gustoću za dnevni unos energije i nutrijenata. Vegetarijanci su uz ostvareni viši dnevni unos energije i nutrijenata ostvarili i bolji preporučeni dnevni unos (DRI, RDA). Zbog nižeg unosa energije, omnivori su postigli bolju nutritivnu gustoću.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0222411-2820 - Prehrana, homocistein i kvaliteta koštanog tkiva (Irena Colić-Barić, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb