Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Riblje ulje kao dodatak prehrani (CROSBI ID 353401)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Bešvir, Vedrana Riblje ulje kao dodatak prehrani / Čačić Kenjerić, Daniela (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2008

Podaci o odgovornosti

Bešvir, Vedrana

Čačić Kenjerić, Daniela

hrvatski

Riblje ulje kao dodatak prehrani

Upotreba ribljeg ulja kao dodatka prehrani u današnje vrijeme postaje sve češća zbog sve većeg uočavanja korisnih svojstava ribljeg ulja, odnosno njegovog pozitivnog djelovanja na zdravlje ljudi. Cilj ovog rada je bio objasniti principe djelovanja, te sve efekte koje uzimanje ribljeg ulja u obliku suplemenata ima na čovjekovo zdravlje. Najčešće se koristi pri liječenju, zapravo smanjenju mogućeg oboljenja od kardiovaskularnih bolesti te neuroloških oboljenja. Njegova funkcionalnost proizlazi iz sadržaja velikih količina omega-3 masnih kiselina, a koje se opet upravo u ribljem ulju nalaze u najpovoljnijem omjeru. Riblje ulje je kao dodatak prehrani dostupno u tekućem obliku, odnosno kao ulje, te u vidu kapsula. Danas je učestalije uzimanje kapsula jer nemaju neugodan miris na riblje ulje no uvelike i zbog praktičnosti. Također, danas postoje mnogi proizvođači ribljeg ulja kao dodatka prehrani, ali samo oni proizvedeni farmaceutskog stupnja čistoće jamče najbolju učinkovitost i najveću sigurnost od mogućeg unosa žive i ostalih toksikanata koji se mogu naći u ribljem ulju. Smatra se kako konzumiranje ribe ili uzimanje ili uzimanje ribljeg ulja kao dodatka prehrani ima jednaki učinak, no u oba slučaja nalazimo određene prednosti i nedostatke.

riblje ulje kao dodatak prehrani; omega-3 masne kiseline; eikosanoidi; kardiovaskularne bolesti; neurološke bolesti; trigliceridi

nije evidentirano

engleski

Fish oil as a dietary supplement

The reason why is fish oil supplementation very often nowadays lies in its functionality and positive effect on human health. The aim was to explain principles of action as well as all the effects fish oil supplements have on human health. It's mostly used for treating and preventing cardiovascular and neurological diseases. The source of his functionality is content of large amounts and well balanced omega-3 fatty acids. These supplements are available as liquids and as capsules. Latter are used more often because they are more practical and don't have an unpleasant smell. There are a lot of manufacturers of fish oil supplements, but only those produced with pharmaceutical grade can guarantee best efficiency and assurance of possible intake of mercury and other potential toxicants present in fish oil. Eating fish or taking fish oil supplements have the same effect on human health, but with certain advantages and disadvantages.

supplementation; fish oil; omega-3 fatty acids; eicosanoids; cardiovascular diseases; neurogical diseases; triglycerids

nije evidentirano

Podaci o izdanju

24

29.10.2008.

obranjeno

109:841534

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija, Nutricionizam

Poveznice