Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 399462

Promjene međuetničke diskriminacije u djece i međuetnički stavovi i ponašanja njihovih roditelja


Čorkalo Biruški, Dinka; Ajduković, Dean
Promjene međuetničke diskriminacije u djece i međuetnički stavovi i ponašanja njihovih roditelja // Ljetopis socijalnog rada, 15 (2008), 3; 377-400 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 399462 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjene međuetničke diskriminacije u djece i međuetnički stavovi i ponašanja njihovih roditelja
(Changes of children's discrimination tendencies and parental intergroup attitudes and behaviors)

Autori
Čorkalo Biruški, Dinka ; Ajduković, Dean

Izvornik
Ljetopis socijalnog rada (1846-5412) 15 (2008), 3; 377-400

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
međuetnički stavovi; odnosi većine i manjine; diskriminacija; stavovi djece i roditelja
(interethnic attitudes; majoriy-minority relations; discriminination; children and parental attitudes)

Sažetak
Socijalni je kontekst jedan od ključnih faktora za nastanak i promjenu stavova. To posebno vrijedi za međuetničke stavove. Oni su izraz izravnog socijalnog utjecaja, ali i suptilnog prilagođavanja na temelju socijalnih znakova koji određuju poželjnost iskazivanja određenog stava. Kada je zajednica temeljno podijeljena po etničkom ključu, drugi socijalni znakovi mogu biti manje važni. Kao rezultat nedavnog rata, Vukovar se počeo razvijati kao podijeljena zajednica u kojoj etnička pripadnost bitno određuje socijalne interakcije u zajednici, uključujući i etnički odijeljeno školstvo. U ovom smo radu u razmaku od šest godina ispitali stavove prema četiri aspekta međuetničkih odnosa, relevantna za život zajednice: (1) prema integraciji djece u školi, (2) prema socijalnoj integraciji djece, (3) toleranciji na različitosti (multikulturnosti) i (4) stav prema asimilaciji etničkih manjina. Također su izmjereni međusobni kontakti većine i manjine, te sklonost diskriminaciji druge grupe. Utvrđene su i povezanosti stavova i ponašanja u djece i njihovih roditelja, te mogućnost predikcije sklonosti diskriminaciji u djece na temelju stavova i takve sklonosti roditelja. Ispitana su dva nezavisna uzorka djece, Hrvata i Srba, u dobi od 12 do 16 godina, 2001. i 2007. (N= 719 i N= 815), te njihovi roditelji. Rezultati su pokazali mali ali značajan pomak međuetničkih stavova prema pozitivnim vrijednostima, pri čemu su se stavovi većine promijenili u većoj mjeri. Kod većine je u prvom mjerenju utvrđena veća sličnost stavova djece i roditelja u odnosu na manjinu, ali se to tijekom vremena smanjilo, što vjerojatno odražava veću raznovrsnost širih socijalnih utjecaja kojima je većina postala izložena. Pokazalo se da se sklonost etničkoj diskriminaciji u djece na temelju stavova i ponašanja roditelja mogla bolje predvidjeti u uzorku većine, osobito u prvom mjerenju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
130-1301422-1418 - Prilagodba pojedinca i zajednice u vrijeme društvene tranzicije (Ajduković, Dean, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Filozofski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju

Čorkalo Biruški, Dinka; Ajduković, Dean
Promjene međuetničke diskriminacije u djece i međuetnički stavovi i ponašanja njihovih roditelja // Ljetopis socijalnog rada, 15 (2008), 3; 377-400 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Čorkalo Biruški, D. & Ajduković, D. (2008) Promjene međuetničke diskriminacije u djece i međuetnički stavovi i ponašanja njihovih roditelja. Ljetopis socijalnog rada, 15 (3), 377-400.
@article{article, year = {2008}, pages = {377-400}, keywords = {me\djuetni\v{c}ki stavovi, odnosi ve\'{c}ine i manjine, diskriminacija, stavovi djece i roditelja}, journal = {Ljetopis socijalnog rada}, volume = {15}, number = {3}, issn = {1846-5412}, title = {Promjene me\djuetni\v{c}ke diskriminacije u djece i me\djuetni\v{c}ki stavovi i pona\v{s}anja njihovih roditelja}, keyword = {me\djuetni\v{c}ki stavovi, odnosi ve\'{c}ine i manjine, diskriminacija, stavovi djece i roditelja} }
@article{article, year = {2008}, pages = {377-400}, keywords = {interethnic attitudes, majoriy-minority relations, discriminination, children and parental attitudes}, journal = {Ljetopis socijalnog rada}, volume = {15}, number = {3}, issn = {1846-5412}, title = {Changes of children's discrimination tendencies and parental intergroup attitudes and behaviors}, keyword = {interethnic attitudes, majoriy-minority relations, discriminination, children and parental attitudes} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Social Science Citation Index (SSCI)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Social Services Abstracts
  • Sociological Abstracts

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font