Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Plastično-rekonstruktivni zahvati nosa u djece u petogodišnjem razdoblju (2004.-2008.) na Klinici za ORL i kirurgiju glave i vrata K. B. "Sestre milosrdnice" (CROSBI ID 548953)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Baudoin, Tomislav ; Rašić, Ivan Plastično-rekonstruktivni zahvati nosa u djece u petogodišnjem razdoblju (2004.-2008.) na Klinici za ORL i kirurgiju glave i vrata K. B. "Sestre milosrdnice" // Zbornik radova - 6. kongres Hrvatskog društva za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata / Kalogjera, Livije ; Ivkić, Mirko (ur.). Zagreb, 2009. str. 24-x

Podaci o odgovornosti

Baudoin, Tomislav ; Rašić, Ivan

hrvatski

Plastično-rekonstruktivni zahvati nosa u djece u petogodišnjem razdoblju (2004.-2008.) na Klinici za ORL i kirurgiju glave i vrata K. B. "Sestre milosrdnice"

Plastičnorekonstruktivna kirurgija je grana kirurgije koja se bavi oblikovanjem bilo kojeg dijela ljudskog tijela koji je deformiran ili oštećen. Malformacije mogu biti kongenitalne poput rascjepa nepca, posttraumatske - česte kod deformacija nosa, ili jatrogene kao rezultat liječenja malignih bolesti. Primarna je zadaća plastičnorekonstruktivne kirurgije korekcija defekata, uspostava izgubljene funkcije i poboljšanje kvalitete života, a u djece omogućiti pravilan rast i psihofizički razvoj djeteta. Plastičnorekonstruktivna kirurgija u djece ima dodatnih specifičnosti s obzirom na sve karakteristike te populacije. U ovom radu prikazana je analiza plastičnorekonstruktivnih zahvata nosa u djece provedena u petogodišnjem razdoblju. Od siječnja 2004. do prosinca 2008. izvedeno je 2200 septorinoplastika i septoplastika, od toga 2031 (92%) u odraslih i 169 (8%) u djece. U operirane djece odnos septoplastika i septorinoplastika je 115 (68%): 54 (32%). Operirano je 105 (62%) dječaka i 64 (38%) djevojčice. Odnos septoplastika prema septorinoplastikama je 115 (68%) : 54 (32%). Svi operirani razvrstani su u tri dobne skupine ; prva skupina odgovara predškolskoj dobi (0-6), u drugoj su skupini osnovnoškolci (7-14), a u trećoj djeca od 15 do 18 godina. Operacije nosa najzastupljenije su u trećoj skupini operiranih. Operacije nosa u djece su rijetke u usporedbi s istim zahvatima u odraslih. Deformacija u djece se tijekom rasta i razvoja mijenja, te se tek sa završetkom rasta može procijeniti konačni stupanj deformacije sa svim estetskim i funkcionalnim značajkama. Iz tog se razloga zahvati odgađaju do završetka rasta djeteta i s tim se znatno smanjuje rizik neuspješnog ili manje uspješnog zahvata koji može kompromitirati pravilan razvoj nosa i lica djeteta. Samo u slučaju teških funkcionalnih i/ili estetskih poremećaja, septoplastike i septorinoplastike se izvode u djece, kad se procijeni da je korist dobivena zahvatom veća od potencijalne štete.

plastično-rekonstruktivna kirurgija nosa; djeca

nije evidentirano

engleski

Plastic and reconstructive surgery in children over a 5-year period at the Sestre milosrdnice University Hospital

nije evidentirano

plastic and reconstructive surgery of the nose; children

nije evidentirano

Podaci o prilogu

24-x.

2009.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova - 6. kongres Hrvatskog društva za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata

Kalogjera, Livije ; Ivkić, Mirko

Zagreb:

Podaci o skupu

6. kongres Hrvatskog društva za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata

predavanje

06.05.2009-09.05.2009

Dubrovnik, Hrvatska

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti