Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 399154

Plastično-rekonstruktivni zahvati nosa u djece u petogodišnjem razdoblju (2004.-2008.) na Klinici za ORL i kirurgiju glave i vrata K. B. "Sestre milosrdnice"


Baudoin, Tomislav; Rašić, Ivan
Plastično-rekonstruktivni zahvati nosa u djece u petogodišnjem razdoblju (2004.-2008.) na Klinici za ORL i kirurgiju glave i vrata K. B. "Sestre milosrdnice" // Zbornik radova - 6. kongres Hrvatskog društva za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata / Kalogjera, Livije ; Ivkić, Mirko (ur.).
Zagreb, 2009. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 399154 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Plastično-rekonstruktivni zahvati nosa u djece u petogodišnjem razdoblju (2004.-2008.) na Klinici za ORL i kirurgiju glave i vrata K. B. "Sestre milosrdnice"
(Plastic and reconstructive surgery in children over a 5-year period at the Sestre milosrdnice University Hospital)

Autori
Baudoin, Tomislav ; Rašić, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Zbornik radova - 6. kongres Hrvatskog društva za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata / Kalogjera, Livije ; Ivkić, Mirko - Zagreb, 2009

Skup
6. kongres Hrvatskog društva za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 6-9.05.2009

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
plastično-rekonstruktivna kirurgija nosa; djeca
(plastic and reconstructive surgery of the nose; children)

Sažetak
Plastičnorekonstruktivna kirurgija je grana kirurgije koja se bavi oblikovanjem bilo kojeg dijela ljudskog tijela koji je deformiran ili oštećen. Malformacije mogu biti kongenitalne poput rascjepa nepca, posttraumatske - česte kod deformacija nosa, ili jatrogene kao rezultat liječenja malignih bolesti. Primarna je zadaća plastičnorekonstruktivne kirurgije korekcija defekata, uspostava izgubljene funkcije i poboljšanje kvalitete života, a u djece omogućiti pravilan rast i psihofizički razvoj djeteta. Plastičnorekonstruktivna kirurgija u djece ima dodatnih specifičnosti s obzirom na sve karakteristike te populacije. U ovom radu prikazana je analiza plastičnorekonstruktivnih zahvata nosa u djece provedena u petogodišnjem razdoblju. Od siječnja 2004. do prosinca 2008. izvedeno je 2200 septorinoplastika i septoplastika, od toga 2031 (92%) u odraslih i 169 (8%) u djece. U operirane djece odnos septoplastika i septorinoplastika je 115 (68%): 54 (32%). Operirano je 105 (62%) dječaka i 64 (38%) djevojčice. Odnos septoplastika prema septorinoplastikama je 115 (68%) : 54 (32%). Svi operirani razvrstani su u tri dobne skupine ; prva skupina odgovara predškolskoj dobi (0-6), u drugoj su skupini osnovnoškolci (7-14), a u trećoj djeca od 15 do 18 godina. Operacije nosa najzastupljenije su u trećoj skupini operiranih. Operacije nosa u djece su rijetke u usporedbi s istim zahvatima u odraslih. Deformacija u djece se tijekom rasta i razvoja mijenja, te se tek sa završetkom rasta može procijeniti konačni stupanj deformacije sa svim estetskim i funkcionalnim značajkama. Iz tog se razloga zahvati odgađaju do završetka rasta djeteta i s tim se znatno smanjuje rizik neuspješnog ili manje uspješnog zahvata koji može kompromitirati pravilan razvoj nosa i lica djeteta. Samo u slučaju teških funkcionalnih i/ili estetskih poremećaja, septoplastike i septorinoplastike se izvode u djece, kad se procijeni da je korist dobivena zahvatom veća od potencijalne štete.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekti:
065-0650235-0145 - Istraživanje međuodnosa alergije i infekcije u rinosinuitisu i nosnoj polipozi (Kalogjera, Livije, MZOS ) ( POIROT)
108-0650235-0177 - Istraživanje kroničnog rinosinuitisa i njegova komorbiditeta (Baudoin, Tomislav, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Medicinski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tomislav Baudoin (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Baudoin, Tomislav; Rašić, Ivan
Plastično-rekonstruktivni zahvati nosa u djece u petogodišnjem razdoblju (2004.-2008.) na Klinici za ORL i kirurgiju glave i vrata K. B. "Sestre milosrdnice" // Zbornik radova - 6. kongres Hrvatskog društva za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata / Kalogjera, Livije ; Ivkić, Mirko (ur.).
Zagreb, 2009. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
Baudoin, T. & Rašić, I. (2009) Plastično-rekonstruktivni zahvati nosa u djece u petogodišnjem razdoblju (2004.-2008.) na Klinici za ORL i kirurgiju glave i vrata K. B. "Sestre milosrdnice". U: Kalogjera, L. & Ivkić, M. (ur.)Zbornik radova - 6. kongres Hrvatskog društva za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata.
@article{article, year = {2009}, pages = {24}, keywords = {plasti\v{c}no-rekonstruktivna kirurgija nosa, djeca}, title = {Plasti\v{c}no-rekonstruktivni zahvati nosa u djece u petogodi\v{s}njem razdoblju (2004.-2008.) na Klinici za ORL i kirurgiju glave i vrata K. B. "Sestre milosrdnice"}, keyword = {plasti\v{c}no-rekonstruktivna kirurgija nosa, djeca}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }
@article{article, year = {2009}, pages = {24}, keywords = {plastic and reconstructive surgery of the nose, children}, title = {Plastic and reconstructive surgery in children over a 5-year period at the Sestre milosrdnice University Hospital}, keyword = {plastic and reconstructive surgery of the nose, children}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font