Zemljopisno podrijetlo pčelinjih proizvoda (CROSBI ID 548919)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Hegić, Gordana ; Kezić, Janja ; Svečnjak, Lidija ; Bubalo, Dragan ; Kezić, Nikola
hrvatski
Zemljopisno podrijetlo pčelinjih proizvoda
Zahvaljujući svojim klimatskim raznolikostima, Hrvatska ima veliki potencijal za proizvodnju specifičnih sorti meda. Tu se prije svega misli na floristički sastav i klimatske uvjete, koji uvelike utječu na njegovu varijabilnost. Različitosti koje imamo u klimazonalnom i biocenološkom rasporedu predstavljaju jedinstveno nacionalno bogatstvo koje se rijetko može naći u Europi. U borbi za plasmanom i konkurentnošću na tržištu prehrambenih proizvoda sve se više cijene autohtoni proizvodi, odnosno proizvodi čije posebnosti i odlike proizlaze iz vrijednosti njihova sastava, načina proizvodnje te podneblja iz kojega dolaze. Veća educiranost o nutritivnim svojstvima hrane te povećana kupovna moć utjecali su na potražnju upravo takvih proizvoda, među kojima je i med i drugi pčelinji proizvodi. Međutim, da bi se osiguralo mjesto na izbirljivom međunarodnom tržištu, neophodno je ispuniti zahtjevnu zakonsku regulativu. Prisutnošću bezimenog meda na tržištu Europe, s vrlo niskim cijenama nametnula se potreba provođenja sustavnog praćenja proizvoda od proizvođača do stola. Naime, u većini su se europskih zemalja provela ili se provode istraživanja kojima je cilj zaštiti zemljopisno podrijetlo pojedinih prehrambenih proizvoda na temelju propisa Europske unije, koje je i Hrvatska ozakonila. Na osnovi zakonskih propisa med se može zaštititi na temelju jednoga od dva kriterija, zaštitom izvornosti ili zaštitom zemljopisnog podrijetla. Za razliku od drugih prehrambenih proizvoda (sir, suhomesnati proizvodi, maslinovo ulje) proizvodnja je meda specifična. Naime, u njegovoj je proizvodnji ljudski utjecaj sveden na minimum. Uloga je čovjeka, u tom zaokruženom procesu, odabrati povoljnu lokaciju i od pčela već pripremljeni proizvod prirediti za tržište. Dok je s druge strane, za već spomenute proizvode, od sirovine do konačnog proizvoda utjecaj čovjeka velik, kako kroz sam postupak proizvodnje i prerade, tako i kroz recepture. Pa se stoga i postupak utvrđivanja zaštite meda uvelike razlikuje od drugih prehrambenih proizvoda, gdje veliku važnost ima utjecaj florističkih resursa određenog proizvodnog područja (regije), koje je moguće okarakterizirati kroz njegovo botaničko podrijetlo u prvom redu melisopalinološkim, a zatim senzorskim i fizikalno-kemijskim analizama. Još uvijek nije niti jedan med zaštićen s jednom od predviđenih oznaka, iako je pravilnik donesen još 2005. godine. Na nekoliko lokaliteta u Republici Hrvatskoj u tijeku su istraživanja specifičnih odlika bagremovog, livadnog i kaduljinog meda.
med; zaštita izvornosti meda; zaštita zemljopisnog podrijetla meda; botaničko podrijetlo meda
nije evidentirano
engleski
Geographical origin of bee products
nije evidentirano
honey; protected designation of origin; protected geographical indication; honey botanical origin
nije evidentirano
Podaci o prilogu
24-24.
2009.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
The first Eco World Fest 2009 : book of abstracts
Krpan, Željko ; Marinculić, Albert
Opatija: Arca d.o.o.
Podaci o skupu
Eco World Fest 2009 (1 ; 2009)
predavanje
02.04.2009-04.04.2009
Opatija, Hrvatska